Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарці допомагають об’єднувати громаду


Керівник DESPRO в Україні Оксана Гарнець, Івано-Франківськ, 20 грудня 2011 року
Керівник DESPRO в Україні Оксана Гарнець, Івано-Франківськ, 20 грудня 2011 року
Івано-Франківськ – Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO розширює географію. До цільових регіонів – Криму, Вінницької і Сумської областей, – де сільські громади завдяки участі в проекті модернізують водопостачання і збір твердих побутових відходів, додаються Дніпропетровська та Івано-Франківська. Це буде не так фінансова допомога, як консультування експертів, тренінги, впровадження досвіду успішних практик. Про це йшлося на форумі партнерів DESPRO в Ялті. Швейцарське бюро співробітництва в Україні повідомило про поглиблення співпраці з громадським сектором.

Коли п’ять років тому Олена Андрусенко переїхала до кримського села Фрунзе, найгостріше відчувала нестачу питної води: влітку вода була дві години, взимку – півгодини, доводилося набирати її у відра, пляшки, бідони. Дві водонапірні башти майже розвалилися, труби прогнили. Через те інколи вода була такої якості, що її одразу виливали. Два роки тому Олена очолила сільський комітет для заміни мережі водопостачання. Завдяки проектам DESPRO спочатку замінили труби, згодом звели нову башту. Тепер у селі, де 160 дворів, понад 600 мешканців, вода є цілодобово, багато хто поставив душ, пральні машинки – раніше про це і не мріяли. Хоча переконати людей, що це можна зробити, але треба внести свою грошову частку, було нелегко, – згадує Олена Андрусенко.

«Нам пропонували одразу увійти в проект і вирішити дві проблеми. Але люди були не готові. Лише тепер вони розуміють, що тоді можна було вкласти по півтори тисячі гривень і вже рік були б з водою. Складно і зараз. Складність у тому, щоб довести, що це ваше і що вам ніхто не прийде щось зробити», – розповідає голова сільського комітету.

Три в одному: і кошти, і досвід, і стимул

Кілька десятків сіл на Івано-Франківщині мають схожі проблеми з питною водою. Зокрема ті, що неподалік Дністра, бо через породи гіпсу, вапняку вода дуже глибоко. І коромислами її носять люди, і бочками возять. 20 проектів включені до державної програми «Питна вода», але коштів на облаштування сільських водогонів бракує. Для цих сіл корисною була б модель децентралізованого надання послуг, яка передбачає об’єднання громад і співфінансування.

40 проектів місцевих громад, загальна вартість яких понад 7 мільйонів гривень, – результат першої фази проекту DESPRO у 2007-2009 роках. Друга фаза розпочалася дещо пізніше, від 2011 року – через зміну влади. Вартість проектів зросла до 36 мільйонів гривень.

За словами керівника DESPRO в Україні Оксани Гарнець, проблеми сільського водопостачання не вирішувалися не тому, що їх не можна вирішити, а тому, що громади не знали, як їх вирішувати. «Механізм співфінансування виявився результативним. Найбільшою несподіванкою стало зростання частки громад у співфінансуванні: замість запланованих 30 відсотків до 71%», – каже Оксана Гарнець.

«На мій погляд, це демонструє зацікавленість з боку громад і місцевого уряду здійснити такі проекти. Це демонструє, що проекти є не лише технічною підтримкою, але й стимулюючим фактором, щоб активізувати владу і громаду», – пояснює керівник DESPRO в Україні.

Швейцарія хоче поширювати успішні практики

Завдяки програмам Швейцарського бюро співробітництва, в Україні створений сертифікаційний центр органічної продукції «Органік-стандарт», розробляється Карпатський бренд, працюють центри пренатальної допомоги, у Вінниці почали їздити енергоощадні трамваї, планується потужний проект «Чисте промислове виробництво». У рамках «Стратегії швейцарського співробітництва: Україна 2011-2014» Україна отримає 62 мільйони швейцарських франків. Швейцарська конфедерація – самодостатня країна, яка напрацювала успішні практики і хоче ними ділитися.

«Ми плануємо поширення й поглиблення співпраці з громадським сектором і будемо намагатися наситити наші портфоліо проектами, які передбачатимуть тіснішу співпрацю з громадськими організаціями, щоб зробити громадянське суспільство здатним до ухвалення рішень політичних, на локальному рівні. А також нам цікаве залучення приватного сектору», – говорить менеджер програм Ілона Постемська.

Вперше DESPRO і творче об’єднання «Славута» провели національний конкурс на кращі практики самоорганізації сільського населення «Об’єднаємо громаду». Переможцем вийшло видання «Новини Тростянеччини» з Сумської області. Головний приз – ознайомча поїздка до Швейцарії.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG