Доступність посилання

ТОП новини

Відставки в уряді стримує брак кадрів


Київ – Сьогодні в уряді України можливі відставки деяких міністрів. Минулого тижня перший віце-прем’єр Андрій Клюєв заявив, що 21 грудня можуть зробити висновки щодо тих членів Кабміну, які не виконали президентську програму реформ. Натомість представники парламентської більшості називають урядові відставки малоймовірними. А експерти зауважують, що Віктор Янукович не схильний до кадрових революцій.

За неофіційною інформацією, що циркулює в кулуарах Верховної Ради, серед основних претендентів на відставку називають міністра оборони Михайла Єжеля та міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка. Мовляв, саме ці два відомства не можуть похвалитися успіхами в реформуванні. Менш імовірною називають відставку міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, міністра фінансів Федора Ярошенка, а також міністра екології Миколи Злочевського.

Коментуючи інформацію про можливі відставки урядовців, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов нагадав, що подібні чутки періодично з’являються в пресі, однак майже ніколи не підтверджуються.

«У нас немає підстав говорити зараз про якісь кадрові зміни. Тим більше про кадрові зміни по негативних моментах напередодні нового року», – зауважив голова фракції ПР.

Конфлікти в уряді

Голова Верховної ради Володимир Литвин також вважає, що кадрових змін в уряді найближчим часом не відбудеться. Тим часом, 20 грудня парламентська більшість не підтримала урядові законопроекти, подані Міністерством охорони здоров’я та Міністерством освіти. Політолог Володимир Фесенко вважає це свідченням наростання суперечностей у владній команді. За його словами, «якщо раніше йшлося про протистояння Адміністрації Президента і Кабміну, то зараз є серйозні суперечності всередині уряду».

Разом з тим, Володимир Фесенко зазначає, що Віктор Янукович не схильний до кадрових революцій. «От, чому я не впевнений остаточно щодо відставки Єжеля чи Аніщенка? Тому що є проблема: а ким заміняти? Я чув з різних джерел, що до Януковича вже неодноразово зверталися з пропозиціями замінити міністра оборони. Він, як правило відповідає: «Хто?». Відповіді немає. Можна загадати Кузьмука, але це – поміняти шило на мило», – розповідає політолог.

Ще на початку вересня голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін вважав імовірною відставку міністра освіти Дмитра Табачника. Проте його слова не підтвердилися. Тепер джерела у владі зазначають, що під час «газових переговорів» із Росією відставка міністра, який має репутацію проросійського, виглядала б недоречною.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG