Доступність посилання

ТОП новини

Пасажири – заручники акцій протесту транспортників Франції та Бельгії


Брюссель – Наближаються різдвяні канікули та відпустки. Але чимало мешканців країн Західної Європи можуть вчасно не потрапити до святкових столів чи місць відпочинку. Причина – страйки транспортників. Через це у Франції вже декілька днів поспіль на чималі проблеми наштовхуються авіапасажири. Тим часом, у Бельгії частково паралізованим опинився залізничний рух.

Ось вже минув шостий день, як страйкують працівники найбільших французьких аеропортів. Причому, підвищення зарплат і виконання інших умов від влади та власників компаній вимагають і пілоти, і обслуговуючий персонал, і навіть прибиральники та службовці охоронних та безпекових підрозділів. З огляду на це, уряд Франції вирішив залучити поліцію, про що заявила держсекретар Наталі Костюшко-Морізе.

«Ми не можемо напередодні різдвяних вихідних не ухвалити рішення, яке б полегшило ситуацію, – каже вона. – Тому, ми вимагатимемо присутності поліції. Якщо страйк триватиме, завтра жандармерія повітряного транспорту буде мобілізована для дотримання безпеки в аеропортах».

Але у заяві представника французького уряду мова не йде про доплати чи зменшення вікового рівня виходу на пенсію. Європейські держави наразі повинні вдаватися до суворих заходів заощаджень. До цього їх зобов’язує тиск з боку євроустанов та світових ринків. Однак, це також викликає гнів населення, бо люди вважають, що вони не мають розраховуватися за помилки фінансових установ та європейських політиків.

Бойове хрещення для нового уряду Бельгії

Сусідня Бельгія після півторарічної кризи насилу спромоглася визначити новий уряд. Але тільки-но влада оголосила про реформи пенсійної системи, народ вийшов на вулиці. Перспектива завершити трудову кар’єру не у 60, а у 62 роки дуже не до вподоби державним службовцям чи працівникам судочинства. Тим часом, залізничники вирішили негайно діяти: саме напереодні святкового періоду на бельгійських вокзалах запанував хаос. Чимало рейсів у вівторок та середу були анульовані. Характерно, що до акції протесту працівники цього виду транспорту вдалися без попереджень та за день до загальнонацонального страйку.

Голова однієї з найбільших бельгійських профспілок Клод Ролен каже, що це для нього стало сюрпризом, але він розуміє обурення залізничників.

«Цей неочікуваний страйк – не те, що ми передбачали, але я розумію гнів людей, бо сьогодні ми постали перед провокацією. Втім, я також розумію незручності та проблеми пасажирів. Саме тому, ми попереджали та закликали до страйку у четвер, а не раніше», – зауважує голова бельгійської профспілки.

Пасажири, хоч і кажуть, що розуміють проблеми залізничників, та все ж дуже розлючені, бо почуваються заручниками ситуації.

Тим часом, у червер страйк у Бельгії набере значно ширших обрисів. Об’єднаний фронт двох найбільших профспілок країни закликав вийти на вулиці держслужбовців, працівників освіти, медицини, всіх видів транспорту і навіть персонали в’язниць та засобів масової інформації.

Як кажуть експерти, новий бельгійський уряд під головуванням Еліо Ді Рупо перебуває напередодні справжнього «бойового хрещення».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG