Доступність посилання

ТОП новини

Попри протести харків´янам таки підвищили квартплату


Профспілки протестують проти підвищення тарифів, Харків, 21 грудня 2011 року
Профспілки протестують проти підвищення тарифів, Харків, 21 грудня 2011 року
Харків – Квартплата у Харкові таки зросте з Нового року. Попри вуличні протести та письмові звернення харків'ян, виконком міськради затвердив нові розцінки, які майже удвічі перевищують нинішні. В Об'єднанні профспілок області нарікають – чиновники не узгодили із ними нові тарифи і досі не надали розрахунків квартплати. Натомість в мерії переконують, що без підвищення все одно не обійтися, і запевняють – усі побажання мешканців врахували.

Генадій Петрович – один з тих, кому нова квартплата боляче вдарить по кишені. Як платитиме по рахунках з пенсії у 900 гривень, пенсіонер не знає. Каже, ймовірно не платитиме взагалі, бо інакше – сидітиме на хлібі та воді.

«Це цинічне і відверте знищення народу, і в першу чергу пенсіонерів. Ми вже собакам заздрим. Тим, яких вдома тримають оці товстосуми. Вони ж краще їдять, ніж ми!», – обурюється пенсіонер.

Нові тарифи міська влада запроваджує із 1 січня. Квартплата в залежності від типу будинку зросте в середньому вдвічі. Утримання двокімнатної квартири у будинку з ліфтом, наприклад, обійдеться у 130 гривень, замість 69. Пункт про вивезення сміття з розрахунку квартплати виключили, але за цю послугу все одно доведеться платити: замість 33 копійок за квадратний метр жилплощі – 9 гривень 94 копійки з людини на місяць (в тому числі вивіз і захоронення негабаритного сміття).

Калькуляцію тарифів влада не оприлюднила

При цьому нові тарифи міськрада так і не узгодила з профспілками, чим порушила ухвалену із ними раніше угоду про прийняття відповідних рішень, розповіла Радіо Свобода заступник голови Об'єднання профспілок області Ніна Караван. Організація, за її словами, хоч і провела кілька зустрічей із владою, натомість розрахунків нової квартплати так і не побачила.

«Ми вели переговори впродовж двох тижнів. До нас приходив і заступник міського голови Михайло Фатєєв, у нас був і сам Генадій Кернес. Особисто переконував нас в нагальній потребі для міста. Але він нас не переконав. І ми хотіли би подивитись, саме з яких витрат формуються тарифи. Тому що 90%, як стверджує міська влада, йде на заробітну плату (працівникам комунальних підприємств – ред.) — це не відповідає законам економіки», – сказала Ніна Караван.

Прозорості у розрахунку тарифів вимагають навіть ті, хто фактично отримує зарплату за рахунок споживачів. Заступник голови обласної організації профспілки працівників ЖКГ Лариса Успенська наголошує: «Тариф має влаштовувати усіх, бо якщо люди не платитимуть – комунальники сидітимуть без грошей».

«Нам треба, що наші підприємства отримували заробітну плату. Сьогодні працівники цю зарплату не отримують. У них заборгованість. Наприклад, у КП «Благоустрій» – борг за два місяці», – розповіла Успенська.

Утім, переконує Лариса Успенська, навіть за підвищених тарифів, комунальні підприємства міста «свідомо працюватимуть у збиток», оскільки у нові розцінки чиновники заклали нинішню мінімальну зарплату, а вона із 1 січня зросте на 69 гривень.

Чиновники кажуть, що врахували дві тисячі скарг

Про намір збільшити квартплату чиновники оголосили в середині листопада, заявивши, що скарги та пропозиції від мешканців прийматимуть впродовж місяця. Водночас громадські організації та політичні партії оголосили збір підписів проти нових тарифів, яких назбирали по кілька тисяч. Усі листи передали до мерії. Щоправда в громадському об’єднанні «Прорвемося» поскаржилися, що зібрані ними кілька десятків письмових зауважень у канцелярії міськради приймати відмовились. Самі ж чиновники заявили, що отримали загалом дві тисячі скарг і всі врахували.

«Заяви були різного змісту. Але ті з них, які були по суті запропонованого проекту рішення, загалом враховані. Зокрема там, де були скарги на неякісне надання послуг або надання послуг в неповному обсязі, КП «Жилкомсервіс» доручено робити перерахунок...», – запевнив заступник міського голови Михайло Фатєєв.

Тим часом за інформацією директора Департаменту житлового господарства Романа Нехорошкова, нині – ще до підвищення тарифів – борг харків'ян за комунальні послуги становить понад 100 мільйонів гривень.

Востаннє у місті переглядали тарифи три роки тому. У мерії наголошують, що з заровадженням нових розцінок соціально незахищені харків’яни зможуть оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG