Доступність посилання

ТОП новини

США: кінець ери «лампочки Едісона»


Нью-Йорк – Американців спонукають використовувати економніші лампочки. Такими є наслідки федерального закону, який набуде чинності з нового року. Це не означає заборони лампочок розжарювання, поширених ще від часів винахідника Томаса Едісона. Але закон вимагає від виробників виготовляти лампочки, які споживають на третину менше електроенергії. А це можливо лише у люмінесцентних варіантах.

До кінця року у продажу ще можна подекуди знайти, наприклад, лампочку розжарювання на 100 ват. Але від першого січня вона коштуватиме значно дорожче, бо заводи скорочують виробництво. Втім, багато хто, включно з кореспондентом Радіо Свобода, давно вже перейшли у своїх домівках на «холодне світло», не очікуючи відповідного законодавства.

Причина – «холодне світло» вигідніше, бо потребує менше електрики. До того ж, якщо років 15 тому така люмінесцентна лампочка коштувала утричі дорожче, ніж традиційна, то тепер вона значно подешевшала. Найменші коштують долар за штуку.

Вигоди «холодного світла»

Про економічність холодного світла годі й говорити. Наприклад, 26-ваттна люмінесцентна лампочка дає світла на 100 ват. Стільки ж дає 15-ватна лампочка з рефлектором, вмонтована у стелю.

Про це ж говорить Білл Гамільтон, віце-президент американської мережі крамниць, де можна придбати все для домівок.

«Споживачі мають усвідомлювати, що 20 відсотків коштів утримання домівки припадає на освітлення,а найбільші видатки на освітлення – не самі лампочки, а електроенергія, якої вони потребують. Отож люмінесцентні лампочки зекономлять вам до 85 відсотків вартості освітлення», – переконує Білл Гамільтон.

До того ж, констатує він, лампочка холодного світла служить удесятеро довше від лампочки розжарювання.

Так чи інакше, добігає кінця 130-річна ера «лампочки Едісона». Експерти прогнозують, що вже за два роки, від початку 2014, лампочка розжарювання взагалі зникне з продажу в Америці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG