Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відбулися акції «За чесні вибори»


Демонстрація «За чесні вибори» на проспекті Сахарова в Москві, 24 грудня 2011 року
Демонстрація «За чесні вибори» на проспекті Сахарова в Москві, 24 грудня 2011 року
У різних містах Росії в суботу відбулися опозиційні акції під гаслом «За чесні вибори» на протест проти офіційних результатів виборів до Державної думи 4 грудня, за якими більшість отримала «партія влади» «Єдина Росія».

Найбільший відбувся в столиці Москві, на проспекті імені відомого правозахисника академіка Андрія Сахарова.

Промовці, серед яких було багато відомих політиків і громадських діячів, закликали до скасування результатів виборів нижньої палати російського парламенту і проведення повторних виборів чи до нових дострокових виборів найближчим часом. Одним із головних був також заклик до відставки голови Центральної виборчої комісії Володимира Чурова, якого звинувачують в організації фальсифікацій.

Серед промовців на мітингу був і Олексій Кудрін, донедавна міністр фінансів і союзник прем’єр-міністра Володимира Путіна.

Багато демонстрантів мали на собі білі стрічки, які стали символом цього протесту.



Опозиція планує продовжити такі масові мітинги, хоча дата наступного ще не визначена.

Організатори акції, дозволеної владою, подавали заявку на участь 50 тисяч людей, у соціальних мережах бажання прийти на мітинг висловили понад 60 тисяч.

Поліція заявила, що кількість учасників склала 29 тисяч. Організатори говорять про 120 тисяч учасників. Незалежний телеканал «Дождь» назвав число 80 тисяч. За будь-якими підрахунками, це більше, ніж було на попередній такій акції в Москві на Болотній площі.

На організацію акції в Москві через соціальні мережі зібрали майже 4 мільйони рублів (близько мільйона гривень).

Організатори мітингу закликали учасників не піддаватися на провокації. Поліція ж попереджала, що відповідальність за безпеку громадян несуть саме організатори акції.

Напередодні, в п’ятницю, поліція ненадовго затримала в Москві кількох учасників флешмобу «Мій голос украли».

Радіо Свобода вело пряму відеотрансляцію з суботнього мітингу в Москві.

Мітинг «За чесні вибори» в Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дві менші акції відбулися в Санкт-Петербурзі. В одній узяли участь близько півтори тисячі людей, в іншій близько тисячі. За повідомленнями агентств, поліція затримала на підходах до місця акції кількох «провокаторів».

Мітинг «За чесні вибори» в Санкт-Петербурзі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На російському Далекому Сході і в Сибіру демонстрації були відносно малочисельні. В багатьох містах на кількість учасників вочевидь вплинули сильні морози.

Одна з найбільших, як виглядає, була в Красноярську – соціальні мережі повідомляють, що там у мітингу взяли участь від 3 до 5 тисяч людей.

У Новосибірську на мітинг вийшли близько 700 людей; організатори говорять про майже півтори тисячі.

У Барнаулі близько 400 демонстрантів вимагали перевиборів і вигукували «Ми не бандерлоги» – так назвав днями опозицію Володимир Путін, прем’єр-міністр і, як очікують, наступний президент Росії. Із Барнаула також повідомляють про затримання чотирьох людей, організаторів і найактивніших учасників протесту.

В Іркутську, де мітинг організували комуністи, вимагали притягти до відповідальності винних у фальсифікації виборів, про яку заявляє опозиція. Там учасників акції було від 300 до 500.

У Владивостоку, попри мороз, понад сто людей узяли участь в акції під гаслами «Скасувати злодійські вибори!» і «Головного шахрая під суд!», пригадуючи про неофіційну назву провладної партії «Єдина Росія» як «партії шахраїв і злодіїв». Там теж повідомляють про затримання однієї людини.


Про акції протесту повідомляли також із інших міст, зокрема, Хабаровська, Томська, Красноярська, Чити, Оренбурга, Астрахані, Нижнього Новгорода, Пермі, Єкатеринбурга, П’ятигорська, Архангельська й інших. Частина акцій була несанкціонована.

Учасники демонстрацій заявляють, що «Єдина Росія» здобула проголошену перемогу на виборах до нижньої палати російського парламенту, Державної думи, тільки завдяки масовим фальсифікаціям, численні докази яких публікуються в інтернеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG