Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відбулися акції «За чесні вибори»


У Москві, Санкт-Петербурзі та низці інших міст Росії в суботу пройшли демонстрації під гаслами «За чесні вибори», учасники яких протестували проти, як вони вважають, фальсифікацій на виборах до Державної думи Росії 4 грудня.

У Москві на проспекті Сахарова в центральній частині міста зібралися тисячі людей, які ухвалили резолюцію з вимогою проведення нових виборів і відставки голови Центральної виборчої комісії Росії Володимира Чурова. Серед інших вимог – також реєстрація опозиційних партій, які не зареєстрували перед грудневими виборами, і звільнення політв’язнів.

Серед промовців на мітингу, політиків і громадських та культурних діячів, був і Олексій Кудрін, донедавна міністр фінансів і союзник прем’єр-міністра Володимира Путіна.

За словами організаторів, на акцію зібралося до 120 тисяч людей. Поліція оцінила кількість учасників у менш як 30 тисяч. Незалежний телеканал «Дождь» називає число 80 тисяч.

Такі ж мітинги, значно менш чисельні і в деяких випадках несанкціоновані, відбулися і в інших містах по всій Росії. У Санкт-Петербургу і в Новосибірську учасників було понад тисячу, в інших місцях збиралися сотні людей. Повідомляють, зокрема, про акції у Владивостоку, Хабаровську, Томську, Іркутську, Красноярську, Читі, Оренбургу, Астрахані, Нижньому Новгороді, Пермі, Єкатеринбургу, П’ятигорську, Архангельську й інших.

Із деяких із цих повідомлень надходили й повідомлення, що окремих людей затримували, але, як виглядає, затриманих урешті відпускали.

Учасники демонстрацій заявляють, що прокремлівська партія «Єдина Росія» здобула проголошену перемогу на виборах до нижньої палати російського парламенту, Державної думи, тільки завдяки масовим фальсифікаціям, численні докази яких публікуються в інтернеті.

Опозиція планує й подальші такі мітинги напередодні президентських виборів, запланованих на березень наступного року.
XS
SM
MD
LG