Доступність посилання

ТОП новини

Львів відкриває свої підземелля


Львів – Львівські підземелля не менш захопливі, аніж сама прогулянка вулицями середмістя. У Львові розпочався міжнародний проект «Підземне місто: розвиток і популяризація транскордонного туристичного маршруту підземними трасами Львова, Жешува, Любліна». За кошти Європейського Союзу, а також за підтримки мерій Львова, Любліна, Жешува дослідять підземний Львів і створять ще один туристичний маршрут.

Львів під землею захоплює своєю таємничістю, тишею і навіть містичністю. Бо легенд і переказів збереглось чимало. А відчути підземне міське царство можна, побувавши у підвалах костелу єзуїтів, підземеллях аптеки-музею, Преображенської церкви, бернардинського монастиря, Домініканського собору, а ще у львівських підвалах є чимало кав’ярень. Екскурсія підземеллями Львова дуже популярна серед туристів.

20 місяців досліджуватимуть підземелля Львова

Але скільки саме підземель налічується у Львові, яка їхня історія, у якому стані вони перебувають, на скільки кілометрів тягнуться – невідомо. Саме тому у Львові і розпочався проект «Підземне місто».Упродовж 20 місяців експерти досліджуватимуть підземелля, шукатимуть архівні матеріали, вивчатимуть нинішній стан підземного середмістя.

На розвиток підземного туристичного маршруту Львів отримав грант від Європейського Союзу близько півмільйона євро. Тим часом паралельно проект діятиме у польських містах Любліні та Жешуві, які теж цікаві своїми підземеллями, мають зроблені підземні траси. Львів перейматиме досвід польських міст щодо використання підземель, розповів заступник мера Василь Косів.

«Підвали Ратуші дуже цікаві, і вони на 20% засипані. Коли ви йдете по площі Ринок, то йдете над підвалами, які не використовуються, є різні ситуації. У Домініканському майже всі підвали розчищені, у єзуїтах лише частково. У Домініканському соборі вже почали проводити екскурсії. Ми доєднаємо вже діючі екскурсії в один туристичний маршрут. Дослідивши підвали довкола площі Ринок і максимально по всьому середмісті, знатимемо, як їх з’єднати поміж собою. У Жешуві та Любліна сполучали підземелля трасами», – каже Василь Косів.

У підземеллях зберігся готичний Львів

Чимало пивниць на площі Ринок занедбані самими мешканцями, частина просто завалена, а ще є багато таких, що не використовуються. Підземний Львів цікавий своїми готичними склепіннями і порталами, розповіла начальник управління охорони історичного середовища міста Лілія Онищенко. Адже пожежа у Львові 1527 року зруйнувала готичну архітектуру.
Львівські підземелля варті того, щоб їх експонувати
Лілія Онищенко

«Львівська готика минула, ми її не маємо на поверхні, речі, які унікальні і варто їх показувати туристам. Як буде розвиватись туристичний маршрут, наразі ми не можемо сказати. Бо спершу треба дослідити. Львівські підземелля варті того, щоб їх експонувати, щоб вони не були складом для непотребу», – наголосила Лілія Онищенко.

Відтак незадовго можна собі запланувати мандрівку підземеллями Львова, Любліна і Жешува й відкрити для себе незнаний підземний міський світ.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG