Доступність посилання

ТОП новини

Іран погрожує перекрити транспортування нафти у разі запровадження санкцій


Тегеран перекриє потік нафти з Перської затоки через Ормузьку протоку у разі запровадження санкцій на експорт нафти з Ірану. Про це заявив перший віце-президент країни Могаммад Реза Рагімі.

«Якщо Захід запровадить санкції на експорт нафти з Ірану, з того моменту через Ормузьку протоку не витече жодної краплі нафти», – цитує його державна агенція «ІРНА».

Про ймовірність запровадження санкцій країни Заходу заговорили після оприлюднення звіту МАГАТЕ, згідно з яким Іран, як виглядає, займався розробкою ядерної зброї і, можливо, продовжує таку діяльність досі. Тегеран ці закиди неодноразово заперечував, але доказів своїм словам так і не надав.

У 2009 році, за даними американського Управління енергетичної інформації, через Ормузьку протоку поставили близько третини всієї нафти, яку транспортують танкерами. Якщо Ормузьку протоку, яка поєднує Перську затоку з Оманською затокою і далі з Аравійським морем і Індійським океаном, перекриють, на світових ринках розпочнеться дефіцит нафти і, відповідно, зростання цін.
XS
SM
MD
LG