Доступність посилання

ТОП новини

Новий лідер Придністров’я шукає кращих зв’язків з сусідами


Президент самопроголошеного Придністров’я Євген Шевчук
Президент самопроголошеного Придністров’я Євген Шевчук
Прага – Самопроголошене Придністров’я обрало нового лідера, який провів свою кампанію на платформі покращення стосунків з Молдовою, залишивши далеко позаду конкурента, підтриманого Москвою. Блискуча перемога Євгена Шевчука на президентських виборах в Тирасполі також поклала край двадцятирічному правлінню у цій ніким не визнаній республіці сильної особистості Ігоря Смірнова.

Молодий політик і бізнесмен Євген Шевчук виграв президентські перегони у самопроголошеному Придністров’ї у другому турі, що підвищує очікування та сподівання на вирішення одного з останніх «заморожених конфліктів Європи».

Голова Центрвиборчкому в Тирасполі Петро Денисенко проголосив у вівторок, що колишній спікер парламенту Євген Шевчук переміг свого суперника Анатолія Камінського, нинішнього спікера, підтриманого Москвою: «Я оголошую, що президентом Придністровської Молдавського республіки обрано Євгена Васильовича Шевчука, котрий отримав майже 74% голосів виборців, тоді, як його суперник Камінський Анатолій Володимирович – майже 20%».

Шевчук, 43-річний бізнесмен і політик, провів свою кампанію на платформі покращення стосунків з Молдовою, обіцяючи покращити свободу пересування півмільйонному населенню Придністров’я. Він сказав у вівторок, що, насамперед, покращення руху «має бути відчутним з нашими сусідами, Молдовою і Україною, щоб забезпечити вільний рух і людей, і товарів». Новий президент також оголосив що його інавгурація відбудеться 30 грудня, після завершення якої з’являться й перші укази про покращення прикордонного руху.

Євген Шевчук
Євген Шевчук
На першому місці має бути покращення життя людей – Шевчук

Новий президент цього самопроголошеного регіону Молдови сказав у вівторок журналістам в Тирасполі що ставить завдання йти назустріч вимогам людей щодо кращого економічного та політичного майбутнього однієї з найбідніших територій Європи. «Такі цифри (74% голосів) свідчать, що люди стомилися від низького рівня життя, від труднощів з якими вони зіткнулися. Вони очікують реальних рішень і дій, котрі змінять нашу економіку, нашу соціальну і політичну ситуацію. Таким чином люди бажають реальних позитивних змін і рівень довір’я до мене свідчить, що це треба робити як найшвидше», – сказав Шевчук.

Українські експерти у Києві, зокрема – Віталій Кулик, з Центру дослідження проблем громадянського суспільства, вважають, що Євген Шевчук має врахувати негативний досвід українського президента Віктора Ющенка, котрий прийшов до влади на величезній підтримці але швидко її втратив.

У МЗС України сподіваються, з приходом до влади Євгена Шевчука, на скоріше врегулювання придністровського конфлікту.

Молдова, котра втратила контроль над Придністров’ям у період 1990-92 років, висловила сьогодні сподівання, що перемога Євгена Шевчука допоможе вирішити проблему сепаратизму цього регіону на користь європейських стандартів.

Євген Шевчук заявив про свою відкритість до переговорів з Кишиневом. Але він також наголосив на нерозривності стратегічного партнерства Тирасполя з Росією. Нагадаємо, що в регіоні перебуває півтори тисячі російських миротворців.

Експерти також кажуть, що важливу роль у врегулюванні в Придністров’ї відіграватимуть й домовленості канцлера Німеччини Ангели Меркель з президентом Росії Дмитром Медведєвим про вирішення проблеми регіону в рамках неподільності Молдови.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG