Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Грузії підтвердив втрату громадянства опозиційним мільярдером


Міський суд Тбілісі підтвердив у вівторок рішення грузинської влади про позбавлення громадянства Грузії мільярдера Бідзіни Іванішвілі, який оголосив про своє бажання піти в політику, створити партію, перемогти на виборах і очолити уряд.

За рішенням суду, втрата Іванішвілі громадянства Грузії законна, бо він після набуття цього громадянства став також громадянином іншої країни (Франції), що за законом є підставою для зупинення грузинського громадянства.

Водночас суд частково задовольнив скаргу Іванішвілі, скасувавши указ президента про позбавлення громадянства дружини мільярдера Екатеріне Хведелідзе, бо вона вже мала інші громадянства на момент набуття грузинського.

Захисники Іванішвілі оголосили, що оскаржать рішення суду щодо їхнього клієнта.

Бідзіна Іванішвілі, який тривалий час не йшов у політику, на початку жовтня несподівано заявив, що має намір створити партію і взяти участь у парламентських виборах наступного року, щоб своєю перемогою змінити владу в країні. Через кілька днів президент Міхеїл Саакашвілі підписав указ про позбавлення підприємця і його дружини грузинського громадянства, яке він надав їм раніше. Міністерство юстиції наголосило тоді, що громадянство Іванішвілі зупинене через набуття ним іншого. Особа, яка не є громадянином Грузії, практично не має права на політичну діяльність у цій країні.

Крім того, проти Іванішвілі також почали розслідування про можливе відмивання грошей.
XS
SM
MD
LG