Доступність посилання

ТОП новини

Влада готова «обирати» Попова мером Києва?


Олександр Попов
Олександр Попов
Київ – Партія регіонів готова легітимізувати свою владу у столиці України. Бюджетна щедрість, спрямована на розбудову міської інфраструктури, зокрема на вирішення проблем громадського транспорту, дає свої результати, відзначають опозиційні депутати Київради. Повідомлення про можливу дату виборів мера також свідчать про поспіх влади та побоювання втратити здобуті симпатії виборців, відзначають експерти.

У столиці організовують виробництво трамвайних вагонів на базі одного з депо комунального підприємства «Київпастранс». Голова місткої державної адміністрації Олександр Попов випробував перший вагон, зібраний за кошти міського бюджету, і поділився планами розвитку транспортної інфраструктури на найближчий рік.

«Є дві дуже важливі проблеми: заміна давно експлуатованого рухомого складу – це більше 80 відсотків, приблизно 250-260 трамвайних вагонів. По-друге, ми будуємо нову лінію на Троєщині, яка дозволить об’єднати два проекти – це швидкісний трамвай і міська електричка. Туди нам теж треба поставити близько 20 вагонів. Ми вирішили, що вони мають бути новими», – заявив Попов.

На оптимізм Олександра Попова не вплинув навіть той факт, що під час презентації швидкісного трамвая стався неприємний казус: зовні, у задній частині вагону, поміж задніми колесами виникло невелике загорання. Задимлення було відчутне і всередині трамваю.


Генеральний директор «Київпастрансу» Микола Ламбуцький пояснив, що нічого серйозного в тому, що сталося, немає, оскільки, вагон ще не обкатаний на лінії. Не надав значення інциденту і Олександр Попов. За його словами, у разі вдалого проходження вагоном випробувань і подальшої сертифікації, вже в 2012 році буде закуплено 20 одиниць таких трамваїв.

Треба показувати, що робота робиться, адже падає рейтинг – Карапунцев

На думку депутата Київради від блоку Кличка Валерія Карапунцева, закупівля нових трамваїв, як і решта бюджетних витрат на розбудову столичної інфраструктури, пов’язані із тим, що Партія регіонів намагається легітимізувати свій вплив на міське самоврядування Києва.

«Треба щось показувати, що робота робиться, адже падає рейтинг Партії регіонів, рейтинг не росте у Попова, при всіх вкладеннях, а вкладення ж катастрофічні! Це ж вкладення у персону, поставлену згори, яку не обирали кияни. Влада не приховує, що це їхній кандидат на вибори мера. Зараз підлаштовують дату, шукають, яка вигідна, щоб знизити рейтинг Кличка і отримати можливість маніпулювати на користь Попова», – наголосив Карапунцев.

Вибори у Києві можуть відбутися у липні – Фесенко

Підготовка кандидата від влади у мери Києва відбувається не лише у частині розбудови транспортної інфраструктури, зазначив у коментарі для Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Щедрість державного бюджету, насичення інформаційного простору повідомленнями про досягнення голови міськадміністрації Олександра Попова тепер доповнюються ще й виключно виборчими технологіями від влади, розповів експерт.

«З’явилася інформація, що вибори у Києві можуть відбутися вже влітку, у липні. Так звані «бабусі Черновецького» цінують і соціальне піклуванні, і роботу над об’єктами інфраструктури. Вони залишаться у Києві влітку і можуть проголосувати за Попова. Щодо допомоги бюджету і уряду – я цьому не дивуюся – тут є спільний інтерес. Образ мера-будівельника, прем’єра-будівельника, є спільним і для прем’єр-міністра, і для керівника Київської міської державної адміністрації», – зазначив Фесенко.

Володимир Фесенко також відзначив, що за результатами кількох досліджень суспільної думки, що показують різні результати, можна зробити узагальнюючий висновок, що бюджетні витрати на розбудову столичної інфраструктури дають свої результати. За його словами, з опитувань випливає, що рейтинг Олександра Попова, як гіпотетичного кандидата на посаду мера Києва, поступово зростає і на сьогодні є другим після рейтингу депутата Київради Віталя Кличка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG