Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії критикує порушення прав людини у США й деінде


Міністерство закордонних справ Росії у звіті «Про становище з правами людини в низці держав світу», оприлюдненому в середу, скритикувало, серед інших, Сполучені Штати Америки за порушення прав людини.

Серед таких порушень Москва зауважує, зокрема, становище в американських в’язницях чи в центрі утримання підозрюваних у тероризмі на американській базі Гуантанамо на Кубі.

Стверджується також про застосування владою США методів контролю над суспільством і втручання в приватне життя американців під приводом «війни проти терору», про порушення Сполученими Штатами міжнародного гуманітарного права в зонах збройних конфліктів чи в перебігу антитерористичних операцій тощо.

Критикують у Москві і поганий стан свободи слова у США або ж помилки правосуддя.

Чимало критичних слів адресовано й деяким іншим країнам, зокрема, державам Балтії, де Росія вбачає порушення прав так званих «російськомовних», та кільком іншим членам Європейського Союзу, а також Грузії й Канаді.

Окремий розділ присвячений порушенням міжнародного гуманітарного права в перебігу недавніх подій у Лівії, де в таких порушеннях звинувачений союз НАТО, що командував діями міжнародної коаліції, та сили супротивників режиму колишнього лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі, але нічого не згадано про порушення з боку сил того режиму.

Про порушення прав людини деінде в Африці, а також в Азії чи на Близькому Сході звіт не згадує.

Це перший такий документ, підготований у Росії. Як заявив, представляючи його, уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії і верховенства права Костянтин Долгов, цей звіт не є відповіддю на критику Росії з боку західних держав чи спробою втручання у внутрішні справи інших країн.

Росія регулярно зазнає критики за становище в ній із правами людини в схожих звітах, що їх готує Державний департамент США, та в інших доповідях на правозахисну тематику. Москва відкидає такі звіти, називаючи їх, зокрема, втручанням у свої внутрішні справи.
XS
SM
MD
LG