Доступність посилання

ТОП новини

Боснійські партії домовилися про центральний уряд


Головні партії в Боснії і Герцеговині, які представляють босняків-мусульман, боснійських сербів і боснійських хорватів, оголосили в середу на прес-конференції в Сараєві, що домовилися про створення центрального уряду країни.

Таким чином вони поклали край політичній кризі, яка тривала від парламентських виборів у жовтні минулого року, на яких ніхто не здобув виразної більшості.

Голова боснійськосербської партії «Союз незалежних соціал-демократів», президент Республіки Сербської в Боснії Милорад Додик назвав домовленість перемогою «компромісу і порозуміння».

Лідер партії «Хорватське демократичне об’єднання Боснії і Герцеговини» Драґан Чович заявив, що цей компроміс дає шанс зрушити з місця всі процеси у владі всієї країни.

А один із керівників Партії демократичної дії, яка об’єднує босняків-мусульман, Сулейман Тихич сказав, що жодна з партій не цілком задоволена домовленістю, але це все ж «добра домовленість в інтересах Боснії і Герцеговини, всіх її народів і громадян».

Керівники цих та інших шести провідних партій Боснії також повідомили, що вони домовилися й про ухвалення низки законів, які мали розглядатися вже давно і які мають підготувати країну до подачі заявки на вступ до Європейського Союзу.

Домовленість зупиняє більш як річний параліч влади Боснії, який перешкоджав її подальшій інтеграції в ЄС і підготовку до вступу до НАТО.
XS
SM
MD
LG