Доступність посилання

ТОП новини

Польські чотирилапі зітхнуть з полегшенням: 3 роки тюрми за знущання


Варшава – «Світоглядна революція» – так у Польщі оцінюють новий закон про охорону тварин, який набуває чинності 1 січня 2012 року. Закон ініціювали польські громадські організації. Цим законом передбачено дуже суворі покарання та великі грошові штрафи за знущання над тваринами. Крім цього, польські законодавці зобовязали органи місцевого самоврядування подбати про нових господарів для тих тварин, які опинилися на вулиці.

Починаючи з Нового року у Польщі не можна буде торгувати тваринами на вулицях та базарах. Якщо хтось захоче купити собаку чи кота, муситиме звернутися до спецівлістів або спеціалізованих закладів, які мають відповідні сертифікати. Одна з причин ухвалення нового закону – численні нелегальні розплідники тварин, з якими новий закон має боротися.

За словами польських охоронців тварин, саме нелегальна, нефахова торгівля собаками та котами – головна причина бездомності тварин.

Тварина задля розваг – клопіт для самоврядування

Завдання нового закону пояснює Томаш Юстинярський, речник польської Служби охорони тварин. «Ми хочемо виховувати людей, – каже Юстинярський, – рішення про придбання тварини не повинно бути імпульсивним. Бо пізніше виявляється, що це не та порода, яку ми хотіли, а іноді це хвора тварина і на її лікування потрібно викласти дві-три тисячі злотих, а далеко не кожен може собі таке дозволити. Щоб тварин не викидали на вулицю, купівля мусить бути зрілим, раціональним рішенням».

Відповідно до нового закону, доглядом за покинутими тваринами займатимуться спеціальні притулки. Працівники притулків шукатимуть для залишених напризволяще собак і котів нових господарів. Обов’язки утримання цих притулків покладено на місцеве самоврядування. Ева Ґеберт, яка займається захистом тварин, розповідає про нові завдання органів місцевого самоврядування. «Вони будуть зобов’язані впровадити програму вирішення бездомності тварин, тобто програму знайдення нових господарів, програму стерилізації, що відчутно зменшить кількість бездомних тварин», – говорить громадська діячка.

Катуєш пса? Солоно заплатиш

Крім цього, новий польський закон посилить покарання за знущання над тваринами. За особливо жорстоке ставлення до тварини винного можуть покарати трьома роками ув’язнення.

Значно збільшилися грошові штрафи за негуманне ставлення до чотирилапих. Тепер такий штраф може сягати ста тисяч злотих, тобто понад 20 тисяч євро. Законом забронено відстріл бродячих тварин, а також обрізання з так званою естетичною метою хвостів та вух у собак. У новому законі наголошується, що утримувати собаку на прив’язі можна не довше ніж 12 годин, причому ланцюг не може бути коротшим, ніж 3 метри.

Як же втілити у життя такі жорсткі вимоги до власників тварин? Депутат польського Сейму Павел Суський, з парламентської групи приятелів тварин вважає, що це реально. Він каже, що за останні роки у Польщі відбулися великі зміни у ставленні до домашніх улюбленців, тож пересічні поляки адекватно реагуватимуть на випадки варварського ставлення до тварин. Він впевнений: «Дзвонитимуть. Дзвонитимуть у поліцію, в муніципальні охороні служби, повідомлятимуть про скандальні випадки ставлення до тварин, наприклад про утримування їх без води».

Новий закон значно покращить умови в яких утримаються собаки й коти, кажуть польські захисники тварин. Проте, громадські активісти вважають, що потрібно міняти ставлення суспільства й до господарських тварин, які часто страждають з вини своїх господарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG