Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті обшукали офіси неурядових організацій


Поліція і прокуратура Єгипту обшукували в четвер штаб-квартири 17 неурядових організацій правозахисного і продемократичного спрямування, серед яких кілька американських чи фінансованих зі США.

Як повідомило офіційне агентство MENA, прокуратура заявила, що обшуки здійснили в перебігу розслідування справ про закордонне фінансування таких організацій. За цим повідомленням, є докази того, що ті організації порушували єгипетське законодавство, зокрема, не отримували передбаченого законодавством дозволу від влади на отримання коштів із-за кордону.

Правозахисники заявляють, що це нова кампанія проти них нинішньої військової влади країни, яка керує Єгиптом із часу відставки президента Хосні Мубарака в лютому під тиском масових протестів. Це перша така акція проти неурядових організацій за влади військових.

І влада Мубарака напередодні її скинення, і нинішній військовий режим Єгипту звинувачують неурядові організації, які відіграли важливу роль у демократичному русі, в прислужництві іноземним інтересам.

Серед обшуканих у четвер організацій були, серед інших, відділення американських Міжнародного республіканського інституту і Національного демократичного інституту, які, зокрема, спостерігають за парламентськими виборами, що відбуваються нині в Єгипті.

У США вже висловили глибоке занепокоєння цими обшуками і нагадали, що такі дії «несумісні з багаторічною двосторонньою співпрацею» двох країн, за якою Єгипет уже 30 років отримує по 1 мільярду 300 мільйонів доларів американської допомоги.

Державний департамент закликав владу Єгипту негайно припинити переслідування неурядових організацій і їхніх працівників, повернути арештоване майно і «негайно закрити це питання».
XS
SM
MD
LG