Доступність посилання

ТОП новини

Данія перебирає головування в Євросоюзі


Європейський Союз з 1 січня на півроку очолює Данія. Головною метою головування керівники цієї країни вважають сприяння подоланню боргової кризи в державах єврозони і усунення розбіжностей між членами об’єднання.

Прем’єр-міністр Данії Гелле Торнінґ-Шмітт відзначила готовність її уряду стати своєрідним мостом між 17-ма членами зони євро і всіма 27-ма державами ЄС. Данія – одна з десяти країн Євросоюзу, які не використовують євро як національну валюту.

Офіційна церемонія передачі повноважень Копенгагену відбудеться 11 січня. Данія змінить Польщу в цій ролі.

Головування Варшави збіглося в часі з різким загостренням боргової кризи в кількох державах ЄС. Попри те, що Польща не входить до зони євро, керівництво цієї країни підтримало заходи для зміцнення цієї валюти, зокрема, розробку поправок до основоположних документів об’єднання.

Польща також намагалася наблизити укладення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, але підписання цієї угоди відкладене – з незалежних від Варшави причин.

Оцінюючи підсумки головування Польщі, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу відзначив, що політики цієї країни виявилися «справжніми європейцями».
XS
SM
MD
LG