Доступність посилання

ТОП новини

Новорічно-різдвяна професія, що дарує красу


Львів – Є на світі професія, яка пов’язана з Новим роком і Різдвом увесь рік. Мова про людей, які виготовляють святкові ялинкові прикраси. Які пейзажі найбільш до вподоби українцям, як можна зробити свою оселю святковішою?

Відчиняю двері і потрапляю у справжнє казкове диво. Скрізь ялинкові прикраси різних форм, кольорів, з численними релігійними сюжетами, а також із квітами, ангеликами, сніговиками, дзвіночками.

Розмальовниця приватного підприємства «МІ і МЗС» у Стрию Галина Орищин бере у руки кульку і творить на ній малюнок.

«Є натхнення щось намалювати, щороку розмальовуємо щось нове. Рік дракона буде, а тому більше салатових і голубих кольорів домінує. Часом малюємо пейзажі і таке враження, що ти у тій хатці живеш, дуже люблю роботу», – розповіла майстриня.

Люди цінять автентичність

Віра Грубська 11 років працює дизайнером на підприємстві. Для неї кожна ялинкова іграшка, яку творить, має нести чудо у родину, дарувати радість і настрій.

Люди хочуть автентичного
Дизайнер
«Зараз люди хочуть автентичного чогось, йдуть до витоків нашого буття. Найбільше ціняться народно-ужиткові вироби. В Галичині популярністю користуються біблійні сюжети, різдвяна тематика. На Сході люблять дитячі, сувенірні речі», – каже Віра Грубська.

Дизайнер радить прикрасити ялинковими іграшками не лише ялинку, але й помешкання.

Протягом дня одна людина розмальовує до п’ятнадцяти кульок, але є дуже ексклюзивні речі, над якими майстрині працюють кілька днів.

Купівельна спроможність українців помітно зменшилась

У 2001 році був настільки великий попит на ялинкові прикраси, розмальовані вручну, що не встигали з роботою, розповідає директор підприємства Ігор Гула. Тоді довелось збільшити число працівників. Натомість цього року купівельна спроможність українців помітно зменшилась.
Стараємось виготовляти дешевші речі
Ігор Гула

«Люди просто не мають грошей і не мають можливості купити дорогі речі. Ми стараємось виготовляти дешевші речі, щоб вони були доступні. Темпи розвитку впали і немає такого попиту як колись», – зазначив директор підприємства.

Підприємство працює на український ринок, планує представити продукцію на виставці в Німеччині. Однак іноземці дедалі частіше заявляють про те,що не хочуть мати справи з Україною через українське законодавство і митні процедури.

Майстри ялинкових прикрас вже роздумують над тим, якими пейзажами і казковими героями здивувати людей у наступному році.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG