Доступність посилання

ТОП новини

В Аммані зустрічаються представники Ізраїлю і палестинців


Сьогодні ізраїльський представник Іцхак Молхо і його палестинський колега Саєб Ерекат зустрінуться в столиці Йорданії Аммані – щоб обговорити перспективи відновлення мирних переговорів, які зайшли в глухий кут понад рік тому.

Водночас відбудуться збори представників міжнародного квартету близькосхідних посередників – Євросоюзу, Росії, ООН і США. Серед них буде і колишній прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер.

Зустріч не означає початку офіційних переговорів між сторонами, дипломати намагаються применшити оптимістичні очікування.

«Ми вважаємо, що зараз від уряду Ізраїлю залежить, чи продовжувати дріб’язкову політику і шукати винних, чи обрати правильний шлях», – сказав палестинський представник Саєб Ерекат.

Міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак наголосив: «Ми чекаємо на участь палестинців у переговорах без попередніх умов. Це питання є дуже важливим для держави Ізраїль, гадаю, так само і для палестинців, а також усіх, хто сподівається на продовження руху в напрямку створення двох держав».

Мирні переговори між Ізраїлем і палестинцями, які відбувалися за підтримки США, перервалися у вересні 2010 року. Палестинці тоді заявили, що знову сядуть за стіл переговорів, якщо Ізраїль заморозить будівництво поселень на Західному березі Йордану і в Східному Єрусалимі. Ізраїль наголошує, що переговори повинні відновитися без попередніх умов.
XS
SM
MD
LG