Доступність посилання

ТОП новини

Поляки розкажуть світові, що Януш Корчак був пустуном


Варшава – У Польщі розпочався Рік Януша Корчака – видатного педагога, який 100 років тому розпочав своєрідну світоглядну революцію в ставленні до дітей. Ініціатори року Корчака твердять, що ідеї цього педагога дуже актуальні, тож вони хочуть нагадати про них цілому світові. З цією метою Польща проведе низку заходів, присвячених Янушеві Корчаку в різних країнах, а також перевидасть його книжки про виховання.

У 2012 відзначатимуться річниці двох подій, пов’язаних з іменем Януша Корчака: 100-річчя його педагогічної діяльності та 70-річчя від дня трагічної смерті у нацистському концтаборі «Треблінка». Рішення про встановлення Року Корчака ухвалив парламент Польщі. Марек Міхалік, польський речник прав дитини сподівається, що 2012-й стане часом глибоких роздумів про стан відносин дорослих із дітьми.

Ініціатори Року Корчака нагадують, що ідеї цього польського педагога випереджали свій час. Вони наголошують, що на початку 20 сторіччя говорити про права дітей було набагато складніше, аніж про права жінок. А саме відстоюванню прав дитини присвятив своє життя варшавський лікар-терапевт, педагог і письменник Януш Корчак.
Януша Корчак
Януша Корчак

Дорослі, ставтеся до дитинства з пошаною

Марта Цесельська, завідувачка відділу Януша Корчака у Варшавському історичному музеї, каже, що погляди цього педагога на виховання дитини свого часу викликали подив. Адже Корчак, говорить вона, доводив дорослим людям, що до дитинства потрібно ставитися з пошаною.

«Він хотів, – каже Цесельська, – щоб дитина могла вільно дихати, шукав для неї автономії, права на життя, щоб дитина могла жити своїм життям – життям дитини».

Власні педагогічні ідеї Корчак втілював у варшавському будинку сиріт для дітей єврейського походження. Для своїх вихованців він написав дві казкові повісті про короля Матеуша, що навчають, як долати життєві труднощі. Цього року ці повчальні казки, а також книжку для батьків «Як любити дитину» у Польщі перевидадуть. Організатори Року Корчака хочуть перекладати ці книжки з польської й поширювати їх у світі. Саме з метою популяризації ідей Корчака, дипломатичні представницва Польщі проведуть заходи, присвячені видатному педагогові у різних країнах.

Його життя – це не тільки «марш смерті»

Якуб Спєвак, голова фонду Kidprotect, звертає увагу на те, що у світі Корчака знають як вихователя, який загинув у газовій камері разом зі своїми вихованцями. Проте, наголошує Спєвак, трагічна смерть Корчака – це тільки епізод з життя видатного педагога. Нічого не знаючи про погляди Корчака, говорить Спєвак, важко збагнути, чому він зі власної волі обрав такий фінал. Він каже: «Це людина, яка була віддана своїм ідеалам, принципова. Фінал його життя – це наслідок цієї відданості ідеалам. Корчак міг уникнути цієї долі, але був з дітьми до кінця, бо саме у цьому вбачав роль вихователя».

Очолюваний Якубом Спєваком Фонд Kidprotect реалізовуватиме проект «Зупинка Корчак». Громадський діяч каже, що сьогодні потрібно показати Корчака таким, як він був насправді: не лише дідусем, який разом із сиротами йде назустріч смерті, але й пустуном, любителем розваг, справжнім приятелем дітей. Тому, каже Спєвак, Рік Корчака – це не тільки урочисті конференції, але й такі заходи, які точно сподобалися б цьому незвичайному педагогові. Зокрема, Фонд Kidprotect планує поставити спектакль, присвячений Корчаку, який показуватимуть у польських селах та містечках на автобусних зупинках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG