Доступність посилання

ТОП новини

Урожайна пора для кримської прокуратури


Сімферополь – Кримські правоохоронці заарештували сільського голову і депутата ради приморського села Ізобільного, що біля Алушти. Обох правоохоронці підозрюють в отриманні хабара в обмін на виділення земельних ділянок місцевому підприємцю. За останні кілька років два десятки мерів і депутатів рад кримських міст, селищ та сіл втратили посади і свободу.

Останній місяць минулого року виявився особливо врожайним для кримської прокуратури. Як констатують експерти, вона що далі, то завзятіше веде системну «зачистку» органів місцевої влади прибережних населених пунктів півострова.

Найбільш резонансним стало чергове затримання колишнього мера Гурзуфа Віктора Гамаля. 22 грудня суд дав санкцію на його арешт за підозрою у перевищенні службових повноважень і вчинення посадової підробки. За даними прокуратури, підозрюваний «незаконно розпорядився земельними ділянками площею 40 соток вартістю понад 400 тисяч гривень за межами населених пунктів на території Великої Ялти».

Лише за тиждень до цього Алуштинський міський суд засудив Віктора Гамаля до чотирьох років позбавлення волі, звільнивши від покарання з випробувальним терміном 2 роки – теж за посадові злочини, вчинені під час перебування у кріслі мера Гурзуфа.

19 грудня судовий вирок отримав ще один сільський голова, вже чинний – села Морське неподалік Феодосії – Андрій Горох. За звинуваченням в отриманні хабара у 2 тисячі доларів за право займатися торгівлею на набережній йому дали п’ять з половиною років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права протягом трьох років обіймати певні посади.

Ще одна мерська посада теж у Феодосійському регіоні звільнилася трохи раніше – суд Феодосії засудив до п’яти років позбавлення волі 23-річного мера курортного селища Орджонікідзе Максима Дубініна. Цей вирок селищний голова отримав за хабар у 50 тисяч гривень. За версією слідства, мер із кількома депутатами вимагали з орендаря комунального майна 100 тисяч гривень, але встигли отримати лише половину суми.

У грудні ж розпочався суд над одним із впливових депутатів Сімеїзької селищної ради. Йому висунули обвинувачення в отриманні хабара у 400 тисяч гривень за сприяння у виділенні трьох земельних ділянок у цьому курортному селищі Великої Ялти.

Заможні керівники південнобережних рад мають проблеми

30 грудня правоохоронці затримали «на гарячому» сільського голову і депутата сільради села Ізобільне. Про це розповіла речниця Прокуратури АРК Наталія Бояркіна.

«Голова Ізобільнінської сільської ради і депутат цього органу місцевого самоврядування були затримані під час отримання хабара в особливо великому розмірі. Загалом вони отримали один мільйон гривень за позитивне вирішення питання виділення трьох земельних ділянок загальною площею майже півгектара», – поінформувала речниця кримської прокуратури.

Торік правоохоронці затримали мера Алушти Володимира Щербину за підозрою в перевищенні службових повноважень. Його підозрюють у фальсифікації рішення сесії Алуштинської міськради, судове слідство триває.

Раніше, за підозрою в незаконному використанні земель дитячого спеціалізованого санаторію імені Боброва затримали мера Алупки Андрія Харитонова, зараз він перебуває під арештом.

Також торік за підозрою в незаконному виділенні землі в Ялтинському заповіднику затримали і мера Лівадії Анатолія Мамикіна. Цього року він отримав умовний термін покарання, але прокуратура оскаржила це рішення суду.

Місцева преса і кримська блогосфера оцінюють цю ситуацію не стільки як торжество закону, скільки як «доїння» «багатеньких буратін» приморських міст і містечок Криму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG