Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії цього року мають відбутися парламентські й президентські вибори


Белград – Сербські політичні діячі готуються, принаймні, до двох виборчих кампаній: цього року обиратимуть президента й новий склад парламенту республіки. Можливо, будуть призначені й муніципальні вибори.

Громадяни, натомість, не переймаються політичними проблемами. Згідно з новорічними опитуваннями громадської думки, вони найбільше бояться безробіття й зростання цін.

Посилаючися на джерела, близькі до влади, белградські ЗМІ повідомляють, що парламентські вибори будуть призначені на 6 травня, а президентські – на пізню осінь.

Від 2008 року при владі коаліція під назвою «За європейську Сербію», котру очолює Демократична партія президента Сербії Бориса Тадича. Голова уряду Мирко Цветкович у новорічному зверненні до громадян сказав, що очікує на нову перемогу: «Глибоко упевнений у прогнозі, що нинішня або до неї схожа коаліція продовжить керувати країною».

Влада чекає кандидатуру для вступу до Евросоюзу

Партії правлячої коаліції сподівалися, що Сербія здобуде статус країни-кандидата для вступу до Євросоюзу. Однак, у грудні минулого року Брюссель відклав рішення, принаймні, до березня. Коаліція таким чином втратила сильний передвиборний козир.

Владу ше більше турбує факт, що змінилася опозиція. Розпалася Радикальна партія, котра найзавзятіше виступала проти євроінтеграції. Заступник її лідера Томислав Николич заснував Прогресивну партію, до котрої вступила більшість радикальних депутатів та членів партії. Николич і його прихильники-прогресисти радикально виступають за вступ до Євросоюзу – за те саме, що й правляча коаліція. Немає розбіжностей щодо Косова: і влада, і Прогресивна партія стверджують, що Косово належить Сербії. Основна різниця між ними в тому, що «прогресисти» заявляють про намір боротися проти корупції, а більшість громадян упевнена, що майже всі урядовці корумповані.

Все-таки чинний прем`єр залишається оптимістом. «На мою думку, якщо вже мене питаєте, то я підтримую позицію Демократичної партії й очікую, що буде достатньо простору для сформування коаліції без найбільшої опозиційної партії. Це насамперед тому, що в опозиції не бачу нічого нового – ані програм, ані ідей, ані людей, чим вона могла б сприяти будь-якому поліпшенню», – каже Цветкович.

Проєвропейська опозиція випереджає проєвропейську правлячу коаліцію

Навесні 2008 року, коли перемогла коаліція «За європейську Сербію», за вступ до Євросоюзу виступали понад 60 % громадян. Останнім часом зростає кількість євроскептиків. Незважаючи на це, дві найбільші партії пропонують той самий, європейський шлях. Вони сподіваються, що вирішальними все-таки будуть голоси єврооптимістів, яких буде ще більше в разі, якщо Брюссель у березні надасть Сербії статус кандидата.

Згідно з опитуваннями, третина громадян проголосує за проєвропейську опозицію, тобто, за партію Томислава Николича. Демократична партія Бориса Тадича відстає від прогресистів на кілька відсотків. Отож протягом наступних місяців триватиме пропагандистська війна за кожен голос.

Правляча коаліція прямо або опосередковано контролює не лише державне радіо й телебачення, але й більшість газет. Однак навіть контрольовані засоби масової інформації неспроможні контролювати економіку. Що б не говорили пропагандисти, сербськими виборцями нині важче маніпулювати, аніж у минулому, коли на них впливали патріотичними гаслами. Наразі більшість спершу дивиться в гаманець і лише потім слухає передвиборні реклами.

А щодо президентських виборів – оглядачі прогнозують, що переможе той, чия партія матиме більшість у новому складі парламенту: Борис Тадич або Томислав Николич. Третього кандидата поки що немає.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG