Доступність посилання

ТОП новини

Спорт-2012: Євро та Олімпіада


Київ – Рік, який розпочався лише тиждень тому, буде багатим на спортивні події. І все ж дві з них стоять зосібна – це, по-перше, фінальний турнір футбольного чемпіонату Європи, в якому вперше на правах господаря візьме участь і збірна України, по-друге, літня Олімпіада, яку прийматиме столиця Великобританії.

Головне футбольне змагання Старого світу 8 червня візьме старт у Варшаві, а 1 липня дві найкращі команди континенту зустрінуться на київському НСК «Олімпійський» у фінальному поєдинку.

Збірній України буде непросто, навіть попри статус господаря першості. Група, яку сліпий жереб 2 грудня визначив для «синьо-жовтих», є дуже непростою – шведам і французам українці в товариських зустрічах торік програли, англійці також є однією з найкращих команд Європи.

До речі, співорганізаторам Євро-2012 полякам пощастило більше – вони гратимуть з росіянами, греками і чехами.

Головний тренер збірної України Олег Блохін, під керівництвом якого команда досягла свого дотепер найкращого результату – вийшла до чвертьфіналу чемпіонату світу 2006 року в Німеччині, воліє не говорити про «групу смерті». «Головне, щоб ми правильно підготувалися», – твердить наставник.

Олімпіада: сподівання на приємні сюрпризи

Олімпійський вогонь запалає в Лондоні 27 липня, а згасне 12 серпня. Протягом двох з половиною літніх тижнів саме туманний Альбіон привертатиме увагу шанувальників 31 виду спорту: понад 12 тисяч атлетів з більш як двохсот країн розіграють 302 комплекти нагород.

Перед стартом Олімпіади варто згадати, що, приміром, у плавальному басейні Лондона навряд чи лунатиме український гімн – час Яни Клочкової позаду, інших чемпіонів українська система підготовки спортсменів ще не народила.

Сподіватися українські шанувальники можуть на успіх легкоатлетів –торішній успіх Ольги Саладухи в потрійному стрибку на чемпіонаті світу дає підстави для оптимізму.

Українці можуть потішити на лондонському рингу. Популярність боксу в Україні пояснити легко – це і збережена школа, і багаторічний успіх братів Віталія і Володимира Кличків, і, зрештою, шанс перейти з еліти аматорів до професійного боксу, де значно вищі гонорари. 2011 року на світовій першості в азербайджанській столиці Баку українці перевершили найсміливіші очікування.

Є ще кілька видів спорту, в яких можливі і не надто очікувані успіхи – чотири роки тому в Пекіні приємно здивували представники кульової стрільби, веслування…

Біатлон – єдина зимова розрада

До старту Євро-2012 та Олімпіади ще кілька місяців. А от зимовий сезон зараз у розпалі. Українці давно не показують високих результатів у більшості зимових дисциплін. Приємний виняток становить біатлон.

Цього тижня провідні лижники-стрільці перебувають у німецькому Обергофі, де відбувається четвертий етап Кубка світу. Розпочався новий біатлонний рік з естафет. Українська жіноча команда фінішувала в цьому виді програми восьмою, чоловіча – десятою. Виграли ці змагання росіянки та італійці. На чемпіонаті світу, який торік у березні приймав російський Ханти-Мансійськ, обидві українські четвірки були серед призерів, тож поточні результати дещо нижчі від очікувань.

Власне, в нинішньому сезоні дотепер лише жіноча частина команди показувала більш-менш прийнятні результати. Сьогодні в Обергофі відбудеться гонка з масовим стартом, і серед елітарної біатлонної тридцятки українок буде одразу четверо – лідери «синьо-жовтих» сестри Валя і Віта Семеренки, капітан команди Олена Підгрушна і колишня росіянка Наталія Бурдига, яка в п’ятницю у спринті показала свій найкращий особистий результат у кар’єрі. Розстрілявши всі десять мішеней, Бурдига фінішувала восьмою.

Наступного тижня на провідних біатлоністів планети чекають у чеському Нове Мєсто.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG