Доступність посилання

ТОП новини

Польський прокурор, який займався смоленською катастрофою, намагався застрелитися


Варшава – Надзвичайна подія у Польщі. Польський військовий прокурор Міколай Пшибил вчинив спробу самогубства у перерві прес-конференції, присвяченої смоленській катастрофі. Він скликав журналістів, щоб «відстояти честь військової прокуратури». Польські медіа запідозрили це відомство в стеженні за журналістами, які вели власне розслідування причин смоленської трагедії, під час якої навесні 2010 року загинув польський президент.

Прес-конференція прокурора військової прокуратури в Познані полковника Міколая Пшибила зібрала журналістів провідних польських мас-медіа. Полковник мав відповісти на запитанння журналістів з приводу скандалу, що розгорівся в Польщі минулого тижня.

Польські медіа запідозрили військових прокурорів у перевищенні службових повноважень. Як повідомляла польська преса, прокурори в погонах намагалася без рішення суду прослуховувати телефонні розмови й читати SMS-повідомлення журналістів, які займалися смоленською катастрофою. У відповідь на такі підозри польська Генеральна прокуратура заявила, що військові прокурори стежили за журналістами зі власної ініціативи.

Журналістами маніпулюють?

Полковник Пшибил на прес-конференції заявив, що твердження Генпрокуратури не відповідають дійсності. За словами військового прокурора, його керівництво добре знало про перебіг цієї справи. Він пояснив, чому військові прокурори цікавилися джерелами інформації журналістів про смоленську катастрофу. «Всебічне вивчення всіх обставин справи, – говорив прокурор, – мусило брати до уваги ймовірність участі іноземних спецслужб, бо ці служби, на мою думку, були зацікавленні у розпалюванні пристрастей навколо смоленської катастрофи, а також у тому, щоб пересварити поляків».

За словами Пшибила, польські журналісти стали жертвами маніпуляції. Він вважає, що хтось хоче дискредитувати польську військову прокуратуру, яка розслідує справи, дуже важливі для державної безпеки Польщі. За його словами, впливові сили намагаються відвернути увагу польського суспільства від розслідувань, якими займаються військові прокурори. Мовляв, саме тому журналістів, так би мовити, нацькували на військову прокуратуру.

Зробивши таку заяву, Пшибила попросив журналістів вийти на коротку перерву, після чого вистрелив собі в голову. Проте постріл виявився несмертельним, важкопораненого прокурора госпіталізували.

Вчинок прокурора шокував і поділив поляків

Драматична подія у Познані розбурхала польське політичне життя. З підлеглим, який намагався накласти на себе руки, солідаризувався Головний військовий прокурор Польщі генерал Кшиштоф Парульський. Генерал заявив, що все сказане Пшибилом відповідає дійсності. Натомість Генпрокурор Польщі Анджей Серемет каже, що не з усіма тезами Пшибили погоджується.

У свою чергу польська політична опозиція звинувачує військових у зловживаннях повноваженннями. Спробу самогубства коментував Збіґнєв Зьобро, екс-міністр юстиції. Він каже: «Виявилося, що під час цього розслідування доходило до численних порушень, зокрема до спроб незаконного отримання змісту SMS. Все це призвело до подій, які шокують, але також змушують поляків задуматися над тим, у якій країні ми живемо, якщо прокурори під час прес-конференцій готові стріляти у себе».

Про занепокоєння з приводу спроби самогубства прокурора заявили керівники польської держави. Справою займаються Бюро національної безпеки Польщі та Міністерство національної оборони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG