Доступність посилання

ТОП новини

Російський санлікар і нібито визнання громадянина України «твариною»


Чому головний санітарний лікар Росії непокоїться контролем українських харчів?
Чому головний санітарний лікар Росії непокоїться контролем українських харчів?
Київ – «Провокацією» назвав член парламентського комітету з питань охорони здоров'я, регіонал Віктор Корж заяву головного санітарного лікаря Росії Геннадія Оніщенка, який розкритикував можливість передачі повноважень контролю за харчуванням дітей ветеринарам України. Українські чиновники спростовують таку можливість. Зі свого боку, в опозиції вважають, що українська влада дає підстави турбуватися про безпеку харчування.

Головний санітарний лікар Росії Геннадій Оніщенко стверджував, що «в Україні повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі у в дитячих організованих колективах передано ветеринарній службі. Де-факто, у цьому міститься визнання громадянина України твариною». І у цьому зв’язку не виключені обмеження на ввезення української сільськогосподарської продукції до Росії.

Натомість голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк заявив в ефірі «5 каналу», що реформа харчової галузі України приведе до створення єдиного компетентного органу на основі такої служби. Але це не означає, що лише ветеринари мають контролювати продукти рослинного походження, або спеціальне дієтичне і дитяче харчування.

Про це ж заявив народний депутат, регіонал Віктор Корж. А його колега по фракції Михайло Чечетов побачив у твердженнях головного санітарного лікаря Росії «елемент безтактності, безкультур'я і невихованості».

У Росії санітарні питання до інших країн виникають не вперше

Економіст Олександр Жолудь зазначив у коментарі Радіо Свобода, що він не виключає політичного підґрунтя у заявах Геннадія Оніщенка і намагання лобіювати інтереси російської агроіндустрії, позбувшись українських конкурентів.

«Як ми бачили – чомусь під час політичного загострення у Росії виникають проблеми з іншими країнами – чи то Білорусією, чи то Грузією, чи то Україною. Загалом Росія є значним імпортером саме продовольства – тобто, саме на третину ця країна змушена імпортувати продовольство за тими балансами, які для неї є. Відповідно, цей ринок є доволі великим, ураховуючи те, що це все-таки велика економіка», – констатує експерт.

Такі пориви були

Натомість, член парламентського комітету з питань охорони здоров'я, депутат від НУНС Лілія Григорович зазначила Радіо Свобода, що чинна українська влада справді розглядала можливість передавання ветеринарній службі повноважень контролю за харчуванням дітей. І не варто перебільшувати політичну складову заяв Геннадія Оніщенка.

«Були такі пориви ­– дійсно, передати цю функцію – спроби, намагання…Бо реформа у нас, на превеликий жаль, проводиться економістами. І вони багато чого не знають. І економісти ці сидять в Адміністрації Президента. І звідти були дані про те, що такий тренд, така тенденція намічається в Україні. На щастя, цього, справді, не сталося. І це підтвердили ветеринари», – зауважує депутат.

Тим часом голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Іван Бісюк переконує, що як і у державах ЄС, Держветфітослужба України повністю зможе контролювати безпеку продуктів харчування, зокрема, переробку сировини, належне постачання до споживача.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG