Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко закликає владу «не чіпати ГТС»


Юлія Тимошенко влітку біля Печерського районного суду
Юлія Тимошенко влітку біля Печерського районного суду
Колишній прем’єр Юлія Тимошенко вважає, що Україна «впритул підійшла» до втрати власної газотранспортної системи. Про це йдеться в оприлюдненій заяві лідера партії «Батьківщина».

«Я закликаю українську владу притримати свій запал і не чіпати ГТС та інші стратегічні об’єкти. Українське суспільство та український парламент я прошу захистити газотранспортну систему від апетитів Януковича та його родини. Хочу також застерегти партнерів України в Євросоюзі та Росії: Янукович втягує вас у грандіозну аферу, яка триматиметься не на правовому ґрунті, а на сипучих пісках беззаконня», – цитує заяву прес-служба партії.

На думку Тимошенко, ГТС «є не просто трубою із якоюсь кількістю кранів, а є енергетичною основою нашої політичної незалежності».

Також, за словами колишнього прем’єра, українська ГТС є «в повному технічному порядку і може здійснювати транспортування газу без втрат та аварій ще досить тривалий час». «Дійсно, наша ГТС потребує деякої розумної модернізації, але, по-перше, це не є критичним для нормальної роботи, а по-друге, максимум фінансових ресурсів, які для цього потрібні, це 2,5 мільярди доларів. І щоб забезпечити це фінансування, необхідно виконати угоду з ЄС, якою передбачено довгострокове фінансування такої модернізації Європейським банком реконструкції та розвитку під мінімальні відсотки», – йдеться у заяві.

Колишній прем’єр також розповідає, що «щиро посміялася, коли почула, що нашу ГТС оцінили в 20 мільярдів доларів». «За найскромнішими оцінками, в сьогоднішніх цінових координатах наша ГТС коштує понад 200 мільярдів євро», – наголосила Юлія Тимошенко.
XS
SM
MD
LG