Доступність посилання

ТОП новини

Українці почали купувати більше в інтернет-магазинах


Водночас цей різновид торгівлі в Україні не врегульований законодавчо, тож у мережі можна зустріти чимало шахраїв
Водночас цей різновид торгівлі в Україні не врегульований законодавчо, тож у мережі можна зустріти чимало шахраїв
Київ – Майже 2 мільярди євро витратили українці торік в інтернет-магазинах, заявляють в Асоціації учасників електронного бізнесу. Водночас цей різновид торгівлі в Україні досі не врегульований законодавчо, тож у мережі можна зустріти чимало шахраїв.

У 2011 році обсяги інтернет-торгівлі в Україні зросли на 30–50%, розповідає Павло Сідельов, голова Асоціації учасників електронного бізнесу. Експерти Асоціації обробили дані оплат банківськими картками, терміналами самообслуговування та платіжними системами і отримали розрахункову оцінку інтернет-витрат українців.

«За нашою експертною оцінкою, обсяг інтернет-торгівлі в 2011 році в грошовому еквіваленті склав півтора-два мільярди євро. Це більше на 30–50%, ніж у 2010-му, адже тоді був сильний спад. Скоріш за все ця цифра ближча до 2 мільярдів або і навіть суттєво перевищує цю суму», – стверджує Павло Сідельов.

Однак, оскільки 90% інтернет-магазинів (а їх від 7 до 10 тисяч) приймають оплату готівкою, то підрахувати реальний обсяг торгівлі досить складно, додає він.

Нижчі ціни та ширший вибір

Киянка Юлія надає перевагу саме віртуальним магазинам. У мережі вона купує техніку, косметику, книжки і навіть одяг. Придбати бракований товар дівчина не боїться, адже користується лише перевіреними сайтами та обов’язково читає відгуки інших покупців.

«Не боюся купувати в інтернет-магазинах, там більший вибір, а головне, там набагато дешевше. Знижки зазвичай більші, ніж у звичайних магазинах. Крім того, мені зручніше вибирати з дому. Взагалі, це хороший варіант для малого бізнесу, я навіть думала відкрити свій інтернет-магазин одягу для дітей», – розповідає дівчина.

Ціна в віртуальних крамницях дійсно нижча, ніж у звичайних. Адже інтернет-магазини можуть не орендувати, а отже, і не платити за офісні приміщення та склади, пояснює економіст Олександр Жолудь.

Посилення контролю за магазинами в мережі

«Через доволі умовний стан і статус інтернет-магазинів вони мають змогу легше сховатися від податкової, ніж у випадку фізичного магазину, який сховати важче, – каже експерт. – Не думаю, що податкова зможе за ними постійно стежити і відловлювати тих, хто ховається від сплати податків. Основним недоліком будь-яких інтернет-магазинів є те, що помацати товар, доки його не отримаєш, практично неможливо. Людина начебто може подивитися його на фотографії, але насправді він може виявитися зовсім іншим».

Іншим недоліком інтернет-магазинів експерти називають походження товару. Він може бути завезений в Україну напів- або взагалі нелегально. Тож споживач, який купив таку річ, на її гарантійне обслуговування може не сподіватися.

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про торгівлю». Його автори мають на меті суворіше контролювати інтернет-бізнес та зменшити кількість незареєстрованих магазинів, зокрема, зобов’язати кожну он-лайн-крамницю мати офіційний офіс, куди б могли звертатися і покупці, і органи перевірки.

Представники онлайн-бізнесу проти таких нововведень. Вони вважають, що дотримуватися нових правил малий бізнес не зможе і йому доведеться ховатися в тінь або закриватися.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG