Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати на президента Франції почали «війну за національні символи»


Париж – У багатьох країнах Європи та за її межами кандидати на посаду президента чи прем’єр-міністра нерідко вдаються до використання історичних постатей та символів, бо хочуть показати себе такими ж патріотами, героями і богатирями. Французькі політики за три з половиною місяці до президентських виборів взяли собі на озброєння Жанну д’Арк. Навколо цієї національної героїні 15-го століття щойно спалахнула суперечка. Кандидата від націоналістів Марін Ле Пен обурило те, що давно «привласнений» національний символ у неї намагається відібрати її опонент – Ніколя Саркозі.

Виступи французьких політичних лідерів різних часів свідчать, що, так би мовити, «пофліртувати» із Жанною д’Арк намагалося чимало осіб.

«Ніхто не може її конфіскувати! Жанна д’Арк – це Франція! – ось що я хотів заявити», – ще у 2007 році під час президентської кампанії заявляв нинішній керівник Франції Ніколя Саркозі.

Тим часом Орлеанська діва вже протягом тривалого періоду широко використовується ультраправою партією «Національний фронт». Її голова Марін Ле Пен не без амбіцій хоче постати в очах виборців своєрідним втіленням патріотизму, героїзму й чистоти, які, згідно з історичними даними, були притаманні цьому поки що малодослідженому персонажеві французького минулого.

Французи шукають національну ідентичність

Вчені тим часом, вважають, що звернення політиків і чутливість громадян до постаті Жанни д’Арк у наш час – природнє явище.

На думку французького історика Олів’є Бузі, «навіть якщо нині не воєнні часи, ми переживаємо кризу». «Звернення до символу, про який у Франції забули у мирний час, є свідченням того, що громадяни збиті з пантелику й шукають шляхи відновлення своєї ідентичності», – вважає він.

З нагоди 600-річчя від дня народження Жанни д’Арк минулими вихідними данину пам’яті їй знову віддали і чинний президент Ніколя Саркозі, що є кандидатом на наступні вибори, і лідер Національного фронту Марін Ле Пен, що також претендує на президентське крісло.

«Мої ноги довші» – Марін Ле Пен

Але підвищена увага Саркозі до історичної героїні дуже дратує Марін Ле Пен, яка вважає, що її суперник знову вторгається на її територію з наміром завоювати прихильність електорату Національного фронту.

Притримуючись свого іронічного стилю виступів перед пресою, Марін Ле Пен заявила перед камерами французького телебачення: «Я добре бачу, що Ніколя Саркозі біжить за мною навздогін. Але йому слід знати, що мої переконання міцніші, що моє серце чистіше, а мої ноги довші. Як наслідок, йому буде дуже складно мене впіймати».

Тим часом політичні експерти кажуть, що наразі повторюється ситуація, яка спостерігалася під час виборчої кампанії 2007 року. Вони кажуть, що настав період, який характеризується словосполученням «війна за національні символи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG