Доступність посилання

ТОП новини

Десять років Гуантанамо як ціле життя


Обама не виконав обіцянку закрити американський табір для підозрюваних у тероризмі в Гуантанамо на Кубі
Обама не виконав обіцянку закрити американський табір для підозрюваних у тероризмі в Гуантанамо на Кубі
Прага – Минуло 10 років від дня заснування американського військового табору утримання для підозрюваних у міжнародному тероризмі на базі американської морської піхоти в затоці Гуантанамо на Кубі. Перша група затриманих прибула сюди саме 11 січня 2002 року. Всього там було ув’язнено до 800 осіб. Сьогодні ця особлива в’язниця США, незважаючи на широкі міжнародні протести, продовжує діяти. А ті, хто вирвався з Гуантанамо, кажуть, що перебування там виявилося для них, як ціле життя.

Усе почалося з 11 вересня 2001 року, коли американський президент Джордж Буш, вражений терористичними нападами, негайно оголосив міжнародну війну тероризмові. Атака літаками, захопленими терористами з «Аль-Каїди», на нью-йоркські вежі-близнюки цього дня призвела до загибелі майже трьох тисяч осіб.

США оголосили про відкриття табору для утримування там підозрюваних у зв’язках з «Аль-Каїдою», «Талібаном» та іншими терористичними організаціями. Міністерство юстиції США оголосило, що табір затриманих у затоці Гуантанамо можна було б трактувати, як елемент американської зовнішньої юрисдикції.

Міжнародні правозахисні організації засудили дії Вашингтона щодо режиму цього табору й звинуватили США у порушенні прав людини, які відбувалися, на думку правозахисників, у Гуантанамо щодня.

Барак Обама не виконав обіцянки закрити Гуантанамо

Чимало свідків, колишніх ув’язнених, підтверджують жахливі умови утримання підозрюваних у Гуантанамо. Так, колишній в’язень цього табору, афганець Нагім Кучі, нині провідний член парламенту в Кабулі, каже Радіо Свобода, що «найбільшими проблемами там були дедалі більший психологічний тиск, … ізоляція, відсутність будь-якої інформації про наші родини, світ, нашу країну». «Коли я повернувся в Афганістан, я відчув, ніби розпочав цілком нове життя. Два роки в Гуантанамо були для мене цілим життям», – сказав він.

Дехто з колишніх ув’язнених каже, що не тримає зла на США, інші, як, наприклад, Расул Кудаєв з північнокавказької Кабардино-Балкарії в Росії, все ще перебуває в ув’язненні у себе вдома і стверджує, що це «наслідок Гуантанамо».

Президент США Барак Обама після приходу до Білого дому на зміну Джорджеві Бушу у 2009 році заявив про закриття Гуантанамо до січня 2010 року. Але табір підозрюваних і нині функціонує. Правозахисна організація «Міжнародна амністія» заявила у вівторок до 10-ї річниці Гуантанамо, що невиконання президентом Обамою своєї обіцянки є «отруйною спадщиною» для прав людини.

Нині Гуантанамо нараховує понад 170 підозрюваних у тероризмі. Одинадцять з них перебувають там з моменту відкриття в’язниці, досі в очікуванні суду. 97 в’язнів – із Ємену, де частину території контролює місцева «Аль-Каїда», тому є мораторій на їхнє повернення. Був уже випадок у 2009 році, коли 85 в’язнів Гуантанамо, повернутих для реабілітації в Саудівську Аравію, втекли до сусіднього Ємену, де приєдналися до бойовиків «Аль-Каїди».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG