Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Чехії хоче виплатити церквам відшкодування за націоналізацію


Провідною релігійною конфесією в Чехії є католицька церква. Із загального числа віруючих католицизм сповідують 86,6% чехів.
Провідною релігійною конфесією в Чехії є католицька церква. Із загального числа віруючих католицизм сповідують 86,6% чехів.
Уряд Чехії схвалив законопроект про виділення церквам майже 100 мільярдів крон (близько 2 мільярдів 300 мільйонів євро) за кривди, завдані їй під час комуністичного режиму, коли було націоналізоване церковне майно.

Відповідно до плану, узгодженого правлячими партіями і 17 релігійними групами на чолі з Римо-католицькою церквою, уряд Чехії пропонує повернути релігійним групам частину майна, конфіскованого з 1948 по 1989 роки, а також виплатить 59 мільярдів крон компенсації протягом найближчих 30 років.

Законопроект має розглядати парламент.

Популістська партія правлячої коаліції «Справи громадські», яка раніше виступала проти законопроекту, підтримала його. За прогнозами політиків, відмова партії підтримати проект закону могла призвести до розвалу коаліції. Прем’єр-міністр Чехії Петр Нечас заявив, що звільнить міністрів зі «Справ громадських», якщо ті не проголосують за законопроект на черговому засіданні.

«Справи громадські» погрожували запобігти здійсненню цього плану, заявивши, що уряд повинен дотримуватися економії в період економічної кризи в Європі. Як повідомив голова партії Радек Йон, на засіданні уряду, що відбулося напередодні, думки з приводу затвердження законопроекту про надання компенсації церкви розділилися порівну. Члени «Справ громадських» вважають, що економіка країни не зможе впоратися з додатковим навантаженням, яке виникне у зв’язку з повернення майна конфесіям і з компенсаціями.

У Чехії діють 17 церков.
XS
SM
MD
LG