Доступність посилання

ТОП новини

Наступний – Аваков?


Колишнього керівника Харківщини Арсена Авакова (БЮТ) підозрюють у незаконному відчуженні землі на користь свого бізнесу
Колишнього керівника Харківщини Арсена Авакова (БЮТ) підозрюють у незаконному відчуженні землі на користь свого бізнесу
Харків – Колишнього керівника Харківщини, нинішнього очільника обласного осередку БЮТ Арсена Авакова обласна прокуратура підозрює у незаконному відчуженні земельних ділянок на користь своїх бізнес-структур. У Харківській обласній організації партії «Батьківщина» важають, що ця кримінальна справа порушена далеко не з господарчих міркувань, а з політичних.

У сухому офіційному повідомленні Харківської обласної прокуратури мовиться: «Прокуратурою області проведено перевірку за зверненням Харківської обласної державної адміністрації від 3 січня 2012 року щодо протиправних дій колишнього голови облдержадміністрації при підписанні та видачі одному з товариств з обмеженою відповідальністю державних актів на право власності на земельні ділянки.

За результатами перевірки прокуратурою області порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Харківської обласної державної адміністрації та Головного управління Держкомзему в Харківській області за фактом незаконного відчуження упродовж 2009 року земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, та за фактом службового підроблення за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 2 статті 364, ч. 2 статті 366 Кримінального кодексу України.

Проведення досудового слідства у кримінальній справі доручено відділові з розслідування кримінальних справ про злочини, пов’язані з корупцією, прокуратури Харківської області та взято на контроль керівництвом прокуратури області», – повідомляє офіційний сайт обласної прокуратури.

Прес-служба прокуратури поки що відмовляється від коментарів по справі колишнього голови обласної адміністрації.

За словами начальника Головного юридичного управління обласної державної адміністрації Костянтина Прокоп’єва, через незаконні дії службових осіб Харківської облдержадміністрації та Головного управління Держкомзему в Харківській області у 2009 році було незаконно змінено цільове призначення земель державної власності сільськогосподарського призначення (рілля) загальною площею майже 55 гектарів вартістю понад 5,5 мільйонів гривень.

Державні акти, на підставі яких одне з товариств з обмеженою відповідальністю набуло право власності на земельні ділянки з незаконно зміненим цільовим призначенням, підписані особисто колишнім головою Харківської облдержадміністрації Арсеном Аваковим.

БЮТ: переслідування Авакова політичне і «фарс проти опозиції»

Коментуючи порушення кримінальної справи проти лідера харківської опозиції, заступник голови обласної організації БЮТ Валерій Дудко в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «У даному випадку є виконавець, який готував акт виділення земельної ділянки, перевіряв його законність, давав оцінку і представляв на підпис голові обласної адміністрації Арсенові Авакову. Тому ми маємо факт справжнього політичного переслідування тих осіб, які представляють опозицію в нашій державі. Порушення цієї кримінальної справи – це фарс щодо опозиції».

У коментарі інтернет-виданню «Головне» прес-секретар Арсена Авакова Наталя Статівко, яка була речником Авакова і за часів його керування областю, наголосила: «Голова обласної адміністрації не підписує державні акти на землю – він за своїми посадовими обов’язками не має таких повноважень».

Наталя Статівко зазначила, що вже це все демонструє повну абсурдність висунутих Арсенові Авакову звинувачень.

Аваков керує по скайпу

Самого Арсена Авакова в Харкові не бачили з кінця літа. В його оточенні на запитання журналістів «Тож де ваш шеф?» жартували: «Щодня спілкуємося з ним по скайпу, все чудово, він в Україні». Хоча в місті давно говорили, що колишній «губернатор» давно виїхав у Європу, мовляв, хоче перечекати переслідування прокуратури.

Лише сьогодні після офіційно порушеної кримінальної справи заступник голови харківської «Батьківщинни» Валерій Дудко в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив: «Аваков уже кілька місяців перебуває за кордоном: можливо, в Італії, можливо, в Чехії, а може, й у Словаччині. Звідти він керує партійними справами».

На початку липня Арсен Аваков активно роздавав харківським журналістам коментарі з балкона будівлі по вулиці Сумській, 88 стосовно обшуку його бізнес-структур. Міліція та представники прокуратури вели обшук у банку «Базис» та акціонерному товаристві «Інвестор», що пов’язані з бізнес-інтересами колишнього голови обласної адміністрації.

Тоді правоохоронці повідомляли, що у провадженні обласного слідчого управління перебуває кримінальна справа, яка порушена за фактом шахрайського заволодіння невстановленими особами земельної ділянки площею близько 700 гектарів на території однієї з селищних рад Харківського району.

«Слідством встановлено, що з лютого по квітень 2008 року невстановлені особи намагались умисно, шляхом обману, заволодіти земельною ділянкою, яка перебувала в оренді одного з приватних підприємств. Керівницво одного з приватних підприємств здійснило численні незаконні оборудки. Всі підприємства, на чию користь пізніше були передані зазначені земельні ділянки, зареєстровані за адресою: вул. Сумська, 88», – наголошували влітку в харківській міліції.

У середині вересня в рамках цієї кримінальної справи міліція затримала трьох осіб, серед яких – голова правління акціонерного товариства «Інвестор» Андрій Переєденко. А через місяць, у листопаді, віце-президента «Інвестора» Геннадія Гайового було оголошено в розшук.

А політологи передбачали

Ще восени харківські політологи передбачали боротьбу влади з Арсеном Аваковим за допомогою прокуратури.

В коментарі Радіо Свобода політолог Денис Подьячев зазначив: «Як на мене, тут переважає розрахунок влади, продиктований політичною ситуацією в Харкові, яку підбурює перебування колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у жіночій виправній колонії номер 54 (в Харкові). Це спроба влади переорієнтувати протестувальну наснагу прибічників «Батьківщини» в Харкові від мітингів, пікетів під стінами колонії на проблеми, які з’явилися в Арсена Авакова, що очолює місцевих б’ютівців».

Денис Подьячев передбачає, що ця кримінальна справа тепер активно використовуватиметься опонентами «Батьківщини» напередодні та під час парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG