Доступність посилання

ТОП новини

Томенко: центр ухвалення рішень залишив територію парламенту


Київ – Сьогодні останній день роботи Верховної Ради перед канікулами.
Серед іншого, парламентарії заслухають звіт міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка щодо газових переговорів з Росією. Заступник Голови Верховної Ради б’ютівець Микола Томенко в інтерв’ю Радіо Свобода зауважив, що сьогоднішнє парламентське засідання зведеться до того, що «Бойко і Азаров розповідатимуть, як вони стали заручниками невигідного контракту, який підписала Тимошенко».

– Що Ви могли б назвати найбільшим досягненням нинішньої сесії, а що найбільшим провалом?


Провалів було набагато більше, ніж досягнень
– Почнемо з провалів, оскільки їх було набагато більше, ніж досягнень. Я думаю, що ця сесія продемонструвала, що інститут парламентаризму все більше втрачає статус інституту, який реально впливає на ухвалення рішень у парламенті і в Україні. Все більше парламент перетворюють на інститут легітимізації неперевірених, неадаптованих, суспільно неприйнятних «реформ».

На прикладі податкової реформи можна чітко свідчити, що, незважаючи на критику опозиції та експертів, малого та середнього бізнесу, був ухвалений Податковий кодекс у найгіршій редакції. І Верховна Рада вже, здається, тричі повертається до того, щоб бодай частково підрихтувати цей Податковий кодекс. Оскільки було очевидно, що в першій редакції це був документ, який був фактично направлений на знищення малого та середнього бізнесу.

Центр ухвалення рішень фактично перейшов на територію Адміністрації Президента і залишив територію парламенту
Така ж сама ситуація і з так званою реформою про судоустрій. Вже кілька разів ми повертаємось, щоб повернути частково повноваження Верховному Суду, врегулювати ті чи інші питання. Таким чином це означає, що апріорі на самому початку ці так звані судові чи податкові реформи направлялись проти незалежної судової системи, малого чи середнього бізнесу.

Це засвідчує, що на стадії ухвалення дуже важливих рішень, на жаль, більшість не здатна зупинити неправильні рішення, оскільки отримує сигнал з Адміністрації Президента чи уряду голосувати виключно в редакції, в якій документ надходить. Таким чином центр ухвалення рішень фактично перейшов на територію Адміністрації Президента і залишив територію парламенту. Це найбільший мінус, на моє глибоке переконання.

Позитиви стосуються того, що парламент фактично лишився єдиною територією, де можна почути, що відбувається в країні
Але в цьому мінусі є і свій плюс, бо такий підхід до парламенту створив і дуже серйозну проблему всередині влади. От дивіться: бюджет був критикований суспільством та опозицією, а сьогодні сам Президент фактично говорить словами опозиції, що бюджет ухвалений похапцем, він несправедливий, не враховує інтереси регіонів, суспільних груп і повинен бути переглянутий. Отакий підхід, коли сама влада підставляє своїх депутатів з Партії регіонів в парламенті, призвів до того, що самі депутати з Партії регіонів починають активно критикувати, як мінімум, уряд.

Ми цього тижня не допустили приватизацію ГТС, початок земельної реформи і початок так званої реформи від Табачника в системі освіти
Водночас є й багато позитивів. Ці позитиви стосуються того, що парламент фактично лишився єдиною територією, де можна почути, що відбувається в країні. Це своєрідний майданчик для дискусій. Майданчик, де опозиція може донести правду, що діється в країні, починаючи від ситуації з Юлією Тимошенко.

І до позитивів я хотів би віднести те, що ми цього тижня не допустили приватизацію ГТС, початок земельної реформи і початок так званої реформи від Табачника в системі освіти.

– Часом трапляється, що в останній день роботи Верховної Ради перед канікулами депутати ухвалюють низку важливих законопроектів. Чи може щось подібне відбутися сьогодні?

Якщо попередню владу критикували за своєрідну холодну війну з Росією, то сьогодні ця війна гаряча
– На щастя, не буде. Планувалося цього тижня, але, як я вже казав, – оті три законопроекти: ні права на приватизацію ГТС, ні старт так званої земельної реформи, ні закон про вищу освіту, – ми спільними зусиллями не допустили. І, може, сьогодні ми почуємо щось цікаве про переговорний процес, а для мене він дуже цікавий, тому що однією з передумов перемоги Віктора Януковича, крім покращення життя вже сьогодні і соціальних якихось сентиментів, буде те, що буде налагоджено рівні зрозумілі братерські відносини з Росією.

Провал відносин не лише з Європою, але й з Росією – одна з характеристик оцінки влади
Фактично пройшло вже два роки, і якщо попередню владу критикували за своєрідну холодну війну з Росією, то сьогодні ця війна гаряча. Керівники держави гаряче обнімаються, але не здатні вирішити жодного питання. Тобто, провал відносин не лише з Європою, але й з Росією – одна з характеристик оцінки влади. Тому сьогодні, певно, ми почуємо, чому так сталося у відносинах між Україною і Росією…

– Сьогодні до парламенту має прийти міністр Бойко. Що Ви очікуєте від нього почути?

Трагедія теперішньої влади, коли вже два роки пройшло, але вони вважають, що свою безвідповідальність і непрофесіоналізм повинні списувати на Тимошенко
– За регламентом сьогодні має прийти весь уряд. І ми матимемо можливість поставити запитання не лише Бойку. Але я думаю, що це буде чергова історія, коли Бойко і Азаров розповідатимуть, як вони стали заручниками невигідного контракту, який підписала Тимошенко. І це трагедія теперішньої влади, коли вже два роки пройшло, але вони вважають, що свою безвідповідальність і непрофесіоналізм повинні списувати на Тимошенко, яка сидить у тюрмі. Тому вважаю, що нічого оригінального ми не почуємо. Ми почуємо, що переговори дуже складні з Росією, Росія непоступлива, але винна в усьому Тимошенко. На жаль, так буде.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG