Доступність посилання

ТОП новини

Чому Захід допомагає олігархам? (Світова преса)


Деякі експерти вважають, що, можливо, Москві вдасться отримати частину акцій українських транзитних газогонів
Деякі експерти вважають, що, можливо, Москві вдасться отримати частину акцій українських транзитних газогонів
Прага – Західні експерти продовжують публікувати прогнози розвитку світу у 2012 році. Деякі з них вважають, що Росія продовжить «нарощувати вплив у колишній периферії Радянського Союзу» і, можливо, Москві вдасться «отримати частину акцій українських транзитних газогонів». Деякі західні газети звертають увагу на те, що давно померлий радянський диктатор Сталін продовжує кпини над українцями, тепер уже з білбордів. Оглядачі продовжують тему здоров’я Юлії Тимошенко, зокрема, у розмовах з українськими експертами.

Американське аналітичне видання «Стратфор» оприлюднило ще один прогноз своїх аналітиків на 2012-рік, який вони вважають «унікальним». Та й прогноз цей не є «звичайним», бо у цьому році, на думку згаданих експертів, «прогнози вказують на нову реальність поколінь і на кардинальні зміни у механізмах функціонування світу». «У 2012 році цей процес трансформації може не встигнути завершитися, точно так, як завершенням процесу не став 1991 рік. Однак якраз у 1991 році стало ясно, що старий світ Холодної війни більше не функціонує, а в 2012 році стане ясно, що до кінця підійшов світ, що виник після Холодної війни, і буде видно, як змінилися гравці та динаміка». Автори цього прогнозу вважають, що в Росії Кремль зіштовхнеться у 2012 році з масою проблем, але «ніщо з цього не зменшить серйозно владу Путіна». «На тлі падіння шансів України зблизитися з Європейським Союзом Київ зрозуміє, що Москва – це єдина зовнішня сила, до якої він зможе звернутися. Росія може скористатися відсутністю в України простору для маневру і отримати доступ до українських стратегічних активів. Можливо, Москві, зокрема, вдасться отримати частину акцій українських транзитних газогонів. Однак Україна буде чинити опір спробам зміцнити російський вплив за допомогою Єдиного економічного простору і продовжить до певної межі підтримувати співпрацю з Заходом», – наголошують у «Стратфорі».

Польська «Жечпосполіта» інформує, що в Запоріжжі, «славному» своїм «багатостраждальним» пам’ятником Сталінові, з’явився ще один провокативний білборд, яким його творці хочуть якось розбудити свідомість багатьох українців, що «застрягла» у шорах минулого. Цього разу на білборді в центрі Запоріжжя дотепна комбінація відомого фото Сталіна, коли він з трибуни мавзолею на московській Красній площі влаштовує кпини над власним народом пальцями рук біля носа на кшталт такої ж трумпетки з пальців Піноккіо, та тексту під цим фото: «Убив мільйони українців! А тобі за що поставлять пам’ятник?». Але, як зауважує польська газета, виглядає, що й такими способами важко «достукатися» до свідомості багатьох повернутих думками у репресивне минуле жителів України. Бо за останніми опитуваннями в Україні, до третини її громадян вважають радянського диктатора і злочинця Сталіна «за великого вождя». Позитивне ставлення до Сталіна переважає серед населення південних та східних районів України, де сталінськими репресіями було винищено найбільше українців.

Відомий американський оглядач та експерт Ен Еплбаум звертає на сторінках «Форін Полісі» увагу на подвійні стандарти Заходу щодо корупції. «Британській судовій системі абсолютно байдуже, звідки гроші у Березовського і Абрамовича», – відзначає автор. «Якщо задуматися, то це дуже дивно», – стверджує вона. Захід висловлює занепокоєння розмахом корупції в Росії, Китаї, Казахстані… «Але ми майже фактично не визнаємо, що західний світ і його мережі офшорних банків та податкових гаваней сприяють корупційним методам на сході та на півдні… ми обслуговуємо олігархів, тиранів і диктаторів», – каже Еплбаум. Вона також дивується, що «західні чиновники й науковці рідко враховують негативний вплив своїх же співвітчизників» на «масштабну корупцію». Цей експерт на завершення ставить запитання: «Чому ж ми не ведемо мову відкрито, як припинити нашу допомогу клептократам?»

Західна преса продовжує висловлювати занепокоєння станом здоров’я Юлії Тимошенко у в’язниці під Харковом. Так, професор Мирослав Попович з Києва каже польській «Ґазеті Виборчій», що «підозрює владу в Україні в намаганнях фізично знищити Юлію Тимошенко». Мирослав Попович також вважає, що ситуація в Україні «дуже напружена», і «будь-якої миті справа може дійти до суспільного вибуху». Професор з Києва вважає, що напруження наростає, і його апогеєм можуть бути вибори до Верховної Ради восени 2012 року, які повинні скінчитися поразкою нинішньої влади.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG