Доступність посилання

ТОП новини

Пісня Свободи під прицілами танків


Мітинг на підтримку незалежності Литви, 1990 рік
Мітинг на підтримку незалежності Литви, 1990 рік
Київ – День захисників Свободи відзначає сьогодні Литва, яка першою серед радянських республік проголосила відновлення незалежності. У ніч з 12 на 13 січня 91-го тисячі цивільних стали на захист будівель парламенту та телецентру у Вільнюсі, їх намагалися захопити війська СРСР. Серед захисників литовського парламенту були й українці – єдині серед представників інших держав.

У 1990-х литовський актор та режисер Арвідас Дапшис мешкав із родиною у Вільнюсі неподалік телевежі – йти до неї було п’ять хвилин пішки. Арвідас Дапшис згадує: того дня йому подзвонила сестра, сказала: танки йдуть.

«Того дня я не пам’ятаю, яка була погода, – зізнається актор. – Мабуть, така, як сьогодні. Але я пам’ятаю атмосферу, звуки довкола парламенту і телевізійної вежі. Це були співи. Люди приходили зі своїми сім’ями, сідали довкола вогнища і співали. Тоді ця ніч починалась співами, а закінчилась пострілами».

13 січня литовці справді відчули, що вони реально захищали свою державу, зазначає заступник посла Литви в Україні Марюс Януконіс. Він згадує: «Серед іноземців, що на той час перебували у приміщенні литовського парламенту, були тільки українці. Ми знаємо, що до Вільнюса приїжджали українські депутати – неофіційно, за власною ініціативою, щоб нас підтримати. І ще була третя група людей, яка організовувала акції на підтримку незалежності Литви в різних українських містах, зокрема, у Києві».

«Я зрозумів, звідки беруться держави»

Для українців події тих днів також були знаковими, адже вони розпочали розпад Радянського Союзу, а отже, наближали незалежність України, зауважує Євген Дикий, тоді – командир загону добровольців, сформованого Українською студентською спілкою.

«Я тоді для себе зрозумів, звідки беруться держави. Що це не просто лінія на карті, це, в першу чергу, громадяни, які готові вийти і померти, – розповідає Євген Дикий. – Ми повернулись із Литви іншими людьми. Ми повернулись уже громадянами незалежної України, якої тоді на карті ще не було».

Пам’ять загиблих під час штурму телецентру присутні у посольстві Литви в Києві відзначили хвилиною мовчання. Після цього гості мали можливість почути у виконанні хору «Вілтіс» пісні, які захисники Свободи співали у Вільнюсі під прицілами танків.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG