Доступність посилання

ТОП новини

Президента Угорщини підозрюють у науковому плагіаті


Опозиція заявляє, що Пал Шмітт має пояснити, як до його дисертації «перекочувала» велика частина наукової роботи іншого автора
Опозиція заявляє, що Пал Шмітт має пояснити, як до його дисертації «перекочувала» велика частина наукової роботи іншого автора
Угорщина – В Угорщині триває скандал, що вибухнув унаслідок звинувачень глави цієї держави у науковому плагіаті. Представники парламентської опозиції заявляють, що президент Угорщини Пал Шмітт має публічно пояснити, як до його дисертації «перекочувала» велика частина наукової роботи іншого автора. Якщо такі підозри підтвердяться, президен має піти у відставку, вважають угорські опозиційні політики.

Угорський тижневик HVG («Кінець тижня») оприлюднив інформацію, згідно з якою докторська дисертація олімпійського чемпіона з фехтування 1968 та 1972 років, а нині чинного президента Пала Шмітта «Аналіз програми сучасних Олімпійських ігор», написана у 1992 році, на 80 відсотків базується на науковій роботі «Аналіз олімпійської програми» покійного науковця і члена Міжнародного Олімпійського комітету болгарина Ніколая Ґеорґієва, яку він захистив 1987 року.

Зокрема, йдеться про 180 із 215 сторінок «запозиченого» чужого тексту, де думки і висновки Шмітта дивним чином майже збігаються або й просто дослівно перекладені з французької мови на угорську. При цьому жодного посилання на першоджерело у бібліографії не наводиться.

У тіні авторського авторитету

Відомості тижневика «Кінець тижня» заперечила канцелярія президента Угорщини. У прес-релізі зазначили, що Пал Шмітт особисто добре знав історика міжнародного спорту Ніколая Ґеорґієва і співпрацював з ним, консультуючись за даною темою, а також брав участь в інших спільних наукових дослідженнях, використовуючи одні і ті ж першоджерела, розповів угорський журналіст Ласло Мейсарош.

Однак дочка покійного спортивного дипломата Маліна Ґеорґієва, яка зараз перебуває у Швейцарії, категорично заперечила твердження, нібито Шмітт міг стати співавтором бодай однієї з наукових робіт її батька. В інтерв’ю угорському журналові HVG вона сказала, що Ніколай Ґеорґієв дійсно був знайомий зі Шміттом, тодішнім президентом НОК Угорщини, за дипломатичною роботою у МОК у Лозанні, але не більше того. Маліна Ґеорґієва стверджує, що батько не один рік готував свою наукову дисертацію сам від початку до кінця на основі архівних документів МОК.

Опозиційна Соціалістична партія Угорщини закликає Пала Шмітта прояснити цю ситуацію особисто і публічно, а не через своїх помічників. «Ця справа стосується Пала Шмітта, а не президентської канцелярії. Тому наша партія вважає, що Палу Шмітту буде краще, якщо він сам з’ясує це питання на публіці», – зазначив член президентської ради і депутат-соціаліст Тібор Сані.

Піти чи залишитися?

На думку урядової опозиції, виборці мають право знати і позицію членів наукової ради з Угорського університету фізкультури, які дали найвищу оцінку докторській дисертації Пала Шмітта на початку 1990-х років. І якщо підозри щодо плагіату підтвердяться, президентові краще самому піти у відставку, вважають представники Партії зелених.

«Якщо він вирішуватиме, піти чи залишитися на своєму посту, то мусить пам’ятати, що своїм рішенням вплине у кращий чи гірший бік на авторитет і політичну спадщину своїх попередників – президентів Арпада Ґенца, Ференца Мадла і Ласла Шойома», – заявив заступник голови об’єднання «Демократична платформа» Чаба Молнар.

Угорська преса зазначає, що чинний президент Угорщини має шанс поповнити список вищих європейських посадовців і політиків, запідозрених у плагіаті. Зокрема, йдеться про Президента України Віктора Януковича, колишнього міністра оборони Німеччини Карла Теодора цу Ґуттенберґа і позбавлену докторського титулу Сільвану Кох-Мерін, німецького ліберального політика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG