Доступність посилання

ТОП новини

Нещасний Новий рік для українських регіоналів


Олександр Мотиль

Нью-Йорк – 2012-й має стати доброю розвагою для Віктора Януковича і його веселої компанії регіоналів. Може, їх навіть і з каруселі поскидає.

Ось дивіться.

Почнемо з того, що в 2012-му світ тиснутіме на регіоналів, аж посиніє. Європейська та американська економіки залишаться слабкими, а російська та китайська, як і раніше, будуть у застої. Прямі закордонні інвестиції припиняться, український експорт зменшиться, а українська промисловість, зокрема в Донбасі, суттєво скоротиться. Ще гірше, Росію чекатимуть смутні часи. Не виключено, що повалиться фашистоїдний режим Володимира Путіна. Але навіть якщо цього не буде, навряд чи російське громадянське суспільство просто сидітиме і спокійно спостерігатиме, як кладуть край їхнім свободам.

Агресивно настроєний Путін, ймовірно, зіграє єдину карту, яку він ще має – він закликатиме до російської величі та неоімперського майбутнього, отож Віктор та його регіонали не повинні надіятися на благодать від старшого брата. Тим часом США та Європа матимуть занадто багато своїх власних проблем, і їм буде ніколи журитись Україною. В результаті режим Януковича буде повністю ізольованим.

З послабленням світової економіки Україна може увійти в штопор. Зі скороченням експорту, припиненням зовнішніх кредитів (оскільки перевантажені європейські банки не захочуть позичати гроші таким ризикованим кредиторам, як Україна), з високими цінами на російський газ, високими і несправедливими податками, та вимогами МВФ в обмін на позики (реформи та чесне управління), які є анафемою для регіоналів, справжнє зростання ВВП буде мінімальне, безробіття збільшуватиметься, інфляція ростиме, а бюджетний дефіцит просто вибухне. Україні навіть може загрожувати дефолт.

За унітази в Межигір’ї та Євро заплатять українці

Щоб звести кінці до купи, заплатити за все, від чемпіонату Євро- 2012 до унітазів у Межигір’ї, Віктор та його регіонали вкотре використають нужденне українське населення – інакше їм і на думку не спаде. А це, звичайно, лише штовхне ще більшу частину української економіки в тінь, збільшить рівень корупції та змусить зневірених людей вийти на вулицю.

За таких умов українська політика стане дедалі більш вибуховою. Всі знають, що Президент та його режим є корумпованим, непопулярним, нелегітимним, нестабільним, слабким, некомпетентним та бандитським. З такими проблемами, які перераховані вище, ці шахраї та негідники не розпочнуть відважні реформи. Натомість дехто з них просто втече, інші згуртуються та вичікуватимуть, сподіваючись, що футбольні ігри відвернуть увагу від їхньої некомпетентної влади.

Однак цього не буде, бо таке надмірне бандитське розкрадання, що відбувається в Україні, дуже розлютило занадто багато людей, а ігри Євро просто розігріють та підсилять цю лють. Наступного літа в Україну приїде з мільйон туристів, українці зможуть порівнювати свої політичні жахіття з росіянами і почути від європейців, що злидні не є природним станом буття, і якщо поляки, чехи, словаки та естонці можуть жити гідно, так само гідно можуть жити й українці.

Пристрасті кипітимуть під час парламентських виборів в жовтні

Пристрасті скиплять і під час парламентських виборів у жовтні. Регіонали можуть виграти лише за умов фальсифікації результатів. Вони це дробре знають, і це добре знає народ. З викриттям маніпуляцій «Єдиної Росії» на останніх російських парламентських виборах регіонали розуміють: фальсифікувати занадто не пройде. А без цього з’являється можливість їхньої реальної поразки. Було б великою іронією, якби регіонали більш-менш справедливо виграли-таки з мінімальною перевагою, а люди все ж були переконані, що вибори таки фальсифіковані, і масово вийшли б на вулиці з протестами.

Так що, Помаранчева революція повертається?

Словом, 2012 рік може бути останнім роком влади регіоналів. І хоч нема ніякої певності, та є великі шанси, що українська опозиція нарешті сконсолідується. Вона може перебрати владу швидше, ніж будь-хто очікував, за кризових умов, які не дозволять українським демократам робити те, що вони роблять найкраще – сваритися, зволікати, вагатися та воювати за портфелі. Якщо демократи знову проґавлять справу, ані вони, ані Україна не матимуть іще одних шансів.

Демократи мусять усвідомити, що ув’язнені Юлія Тимошенко та Юрій Луценко, ймовірно, стануть лідерами опозиції, не тому, що вони обдаровані лідерськими талантами, а тому, що тиранія завше обдаровує свої жертви певною величчю. Чим довше Тимошенко та Луценко залишаться в тюрмі, чим довше вони висітимуть між життям і смертю, тим більшим стане їхній моральний авторитет, коли їх нарешті звільнять, а звільнені вони неодмінно будуть, якщо і коли режим регіоналів почне хитатися. Абсолютно ймовірно, що Янукович звільнить чи Луценка, чи Тимошенко, або навіть обох, щоб зберегти свою шкуру. Якщо це станеться, повірте, це означатиме останні хвилі цього режиму.

Тимошенко та Луценко повинні моделювати своє лідерство на прикладі Вацлава Гавела та Нельсона Мандели, в’язнів, які стали пророками. Віктор Ющенко, або навіть їхні власні змарновані роки «помаранчевої» влади, аж ніяк не повинні бути для них прикладом. Вони мусять приборкати свою жагу влади та простягнути руку всім демократам, освіченим олігархам, чесним регіоналам, вони мусять управляти етично, відкрито та чесно, позбутися своїх нечесних заробітків і розпочати радикальні реформи. Знедолені 99 відсотків українців завжди підтримають тих лідерів, які пішки йтимуть на роботу, говоритимуть правду, затягнуть власні паски і пропагуватимуть інтереси народу, навіть якщо це буде боляче.

І якщо тоді Путін теж буде на виході, Німеччина нарешті зрозуміє, що тиранія – це занадто висока ціна за газ, Європа врешті-решт згуртується, і Америка обере нового президента, – в 2013 році демократична Україна може стати реальністю.

Олександр Мотиль – професор політології Рутґерського університету (Нью-Джерсі, США)

Переклад статті друкується за дозволом автора. Оригінал статті був опублікований англійською мовою як блог на інтернет-сторінці журналу World Affairs.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG