Доступність посилання

ТОП новини

Дітей пустять у садочки без щеплень, але за певних умов


Від такого нововведення радіють не всі батьки
Від такого нововведення радіють не всі батьки
Київ – Депутати хочуть дозволити дітям ходити в садочки без обов’язкових щеплень. Про це повідомив заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров'я, депутат-регіонал Віктор Корж. Він зазначив, що не можна забороняти дітям без щеплень нормально розвиватися і що такою є європейська практика. Натомість від такого нововведення радіють не всі батьки.

Ольга зробила усі потрібні щеплення своїй п’ятирічній донечці Мар’янці, оскільки знала, що такими є умови перебування у дитячому садочку. Крім того, вона впевнена, що епідемій захворювань досі не було саме тому, що більшість дітей таки мають обов’язкові щеплення.

«Якщо батьки вирішують не робити дитині щеплення, то вони повинні відповідально ставитися не тільки до здоров’я своєї дитини, але й до дітей, які її будуть оточувати в тому колективі, який вони будуть відвідувати. Якщо це захворювання може статися, значить автоматично можуть бути заражені інші діти. Звичайно, якщо буде більшість дітей не щеплена, то, можливо, й будуть виникати епідемії. Це зараз достатньо стабільна ситуація, бо більшість зі щепленнями», – наголосила Ольга.

Заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров'я, народний депутат від фракції Партії регіонів Віктор Корж запевняє, що дозвіл дітям ходити в садочки без обов’язкових щеплень не загрожує Україні епідеміями.

«Нещеплені» дітки під час епідемії сидітимуть вдома

Наразі обов’язковими є щеплення від туберкульозу, поліомієліту, кору, краснухи, дифтерії, кашлюку тощо.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який дозволяє відвідування дитячих закладів дітьми, які вчасно не отримали профілактичних щеплень, хоча вони й залишаються обов’язковими. Замість заборони парламентарі пропонують тимчасово обмежити відвідування дитсадків «нещепленими» дітьми у період несприятливої епідемічної ситуації. Наприклад, якщо почастішали випадки кору в місті, то дітям, які не щеплені від цього вірусу на певний час заборонять ходити в садок.

«Європейський досвід говорить про те, що вакцинація проводиться саме диференційовано. Сьогодні реально наполягти і змусити стовідсотково дітей пройти щеплення неможливо. Є прямі протипоказання за станом здоров’я, є категорія людей, які за своїми релігійними переконаннями відмовляються від цих питань. Але ще раз наголошую, альтернативи імунопрофілактиці в світі не існує», – сказав Віктор Корж.

«Крок за кроком ці щеплення будуть дитині проведені»

Ініціативу підтримує народний депутат від фракції НУНС, член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Лілія Григорович. Вона запевняє, що наразі кожна п’ята дитина не щеплена з об’єктивних причин, зазвичай через проблеми зі здоров’ям. А відтак за чинним законодавством 20% дітлахів не можуть навчатися й бавитися разом з іншими дітками у дитячих закладах.

«Щеплення будуть проводитися і повинні проводитися, але зміщується календар. І всього-на-всього, що зробив парламент – дозволив іти у садочок дітям, які не мають обов’язкових щеплень, але з умовою, що крок за кроком ці щеплення будуть дитині проведені. І відповідальність покладається не на МОЗ, а в першу чергу на батьків», – зауважила Лілія Григорович, не пояснивши, яку саме відповідальність нестимуть батьки.

Парламентарі наголошують, що альтернативи вакцинації не існує. Але робити її потрібно після ретельних медичних обстежень, як роблять це в європейських країнах.

Крім того, Віктор Корж запевнив, що у 2012 році вакцин вистачить і закуплені вони будуть вчасно. Він зазначив, що цього року уряд виділить на ці потреби рекордну суму – 300 мільйонів гривень.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG