Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: Україна не виключає звернення до суду через газові контракти з Росією


Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив сьогодні, що Україна «не закриває» варіанту звернутися до суду з метою перегляду чинних газових контрактів із Росією. «Якщо ми не домовимося, то в нас просто не буде іншої можливості», – сказав він в телевізійному інтерв’ю під час перебування в Хмельницькому.

Водночас, додав він, Україна досі, поки переговори тривають, не звернулася до суду, бо судовий процес може тривати «мінімум рік», і весь цей час Україна муситиме платити нинішню високу ціну за газ; у разі ж, якщо рішення суду буде не на користь Києва, в нього більше не залишиться аргументів.

Азаров повторив, що нинішній контракт 2009 року підписаний «на вкрай невигідних для України умовах», за якими Київ «не має ніяких прав – ні переглянути (контракт), ні поставити питання про перегляд цін, ні отримувати менше газу».

Раніше сьогодні прем’єр знову заявив, що Україна не має наміру купувати в Росії ту кількість газу, яку передбачено в чинних контрактах, але висловив переконання, що всі газові питання вдасться вирішити шляхом переговорів.

Україна заявляє, що нині чинні газові контракти з Росією 2009 року невигідні для неї і неринкові, й домагається їхнього перегляду. Російська сторона каже, що цілком задоволена цими контрактами і може погодитися хіба на додатки до них, але не на перегляд. Російська сторона також давала знати, що може піти на зниження ціни на газ для України в обмін на контроль над українською газотранспортною системою на правах власності чи співвласності, створивши для цього газотранспортний консорціум.
XS
SM
MD
LG