Доступність посилання

ТОП новини

Заохочення колективного капіталізму


Прем’єр-міністр британського уряду Девід Кемерон (ліворуч) та його заступник Нік Клеґґ
Прем’єр-міністр британського уряду Девід Кемерон (ліворуч) та його заступник Нік Клеґґ
Лондон Заступник прем’єр-міністра британського уряду Нік Клеґґ, який одночасно є лідером партії Ліберальних демократів – молодшого партнера в урядовій коаліції, пропонує, аби компанії перетворювали своїх працівників на власників фірм, у яких вони працюють.

У Британії є кілька помітних успішних прикладів такого «колективного капіталізму».

Найпомітніший – компанія John Lewis, в якій кожен працівник, починаючи від прибиральника і закінчуючи директором, має свою частку у цій фірмі, що тримає кілька найбільших і найвідоміших універмагів країни та мережу супермаркетів.

Кожного року, залежно від результатів роботи, усі 76,500 працівників компанії John Lewis на додаток до зарплатні отримують частку від прибутку.

2011-го це було 18% до платні кожного працівника, а ділили вони між собою майже 195 мільйонів фунтів прибутку.

Капіталістами повинні бути усі

Тепер заступник прем’єр-міністра британського уряду Нік Клеґґ каже, що хоче, аби й інші компанії заохочували своїх, пропонуючи їм частку власності в бізнесі.
Надто мало людей мають капітал
Нік Клеґґ

«Ми не вважаємо, що наша проблема у тому, що капіталізму надто багато. Ми вважаємо, що навпаки – надто мало людей мають капітал. Треба, щоб більше людей володіли часткою їхніх фірм», – заявив урядовець, виступаючи цього тижня в лондонському Сіті.

Прихильники подібної моделі капіталізму наголошують на тому, що компанії, де працівники мають частку, у багатьох випадках успішніші і продуктивність праці там вища.

Клеґґ очолює більш соціально орієнтовану партію Ліберальних демократів, яка зараз перебуває в урядовій коаліції з Консерваторами.

Ліберальним демократам необхідно засвідчити, що в коаліційному уряді вони не розгубили своїх власних ідей і поглядів на вирішення соціальних та економічних проблем.

Компанію John Lewis ще у 19 сторіччі заснував торговець Джон Люїс, а один з його нащадків, розбудувавши фірму, передав її у власність усім працівникам.

John Lewis існує як партнерство ще з часів перед Другою світовою війною.

Іншою великою подібною компанією в Британії є Cooperаtive group, яка також працює в торгівлі і сфері послуг.

Проте, більшість з понад п’яти тисяч компаній кооперативної форми власності в Британії є невеликими підприємствами.

На тлі повідомлень, що Велика Британія, можливо, вже скотилася до рецесії, політики шукають способів підштовхнути економічне зростання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG