Доступність посилання

ТОП новини

МВС може «проковтнути» МНС, Держохорону і Прикордонну службу


Київ – Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко хоче розширити функції свого міністерства. Про це він заявив на розширеному засіданні колегії МВС. Водночас в опозиції відзначають, що з системи міністерства мають бути виведені Внутрішні війська. А експерти кажуть, що одне лише перепідпорядкування окремих підрозділів не дасть результатів.
Віталій Захарченко
Віталій Захарченко

Віталій Захарченко хоче взяти приклад з Європи, де, за його словами, поліція виконує не лише правоохоронні функції, але й низку інших, у тому числі функції прикордонників. Міністр заявив, що розширення функцій МВС дасть можливість ефективніше боротися з правопорушеннями.
Мета: створити структуру, що стала б союзником, помічником і захисником для законослухняних громадян
Віталій Захарченко

«Зараз розробляється концепція реформування системи, реалізація якої сприятиме перетворенню МВС на потужний, повноцінний державний механізм безпечної життєдіяльності людини. Мета цього процесу – створити структуру, що стала б союзником, помічником і захисником для законослухняних громадян. Це буде підкріплено законодавчо», – заявив Захарченко.

Також міністр відзначив, що успішне реформування МВС багато в чому залежить від кадрової політики. Він додав, що має намір боротися з корупційним розподілом посад у міліції.

З системи МВС мають бути виведені Внутрішні війська – Москаль

З необхідністю реформування Міністерства внутрішніх справ згоден і член парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю, депутат від НУ-НС Геннадій Москаль. На його думку, відомству могли б бути делеговані функції Держохорони та Міністерства з надзвичайних ситуацій. Причому така реформа не потребувала б збільшення чисельності службовців МВС, тим більше, що з системи міністерства мають бути виведені внутрішні війська, вважає Москаль.
Війська в жодній європетйській країні не охороняюь громадський порядок
Геннадій Москаль

«Війська в жодній європейській країні не охороняють громадський порядок. Це ознака недемократичності й диктаторського режиму в країні, якщо внутрішні війська б’ють демонстрантів чи охороняють паркан біля Верховної Ради. Це абсолютна дурниця, заборонена Конституцією. У Конституції написано, що збройні формування ніким не можуть бути використані для обмеження свобод громадян», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Москаль.

Геннадій Москаль вважає, що розширення функцій МВС матиме наслідком більш ефективне використання бюджетних коштів та підвищення ефективності роботи міністерства.

Бюджет МВС став більшим за бюджет Збройних сил – Бадрак

Утім, експерт Центру дослідження армії, роззброєння та конверсії Валентин Бадрак у коментарі для Радіо Свобода відзначив, що перепідпорядкування тих чи інших підрозділів, зокрема, збройних формувань не вплине на якість роботи міліції.
Якість роботи – це, фактично, та ідеологія, яка закладається у роботу
Валентин Бадрак

«Бюджет Міністерства внутрішніх справ з певного часу став більшим за бюджет Збройних сил. Це певний перекіс. Але цей перекіс жодним чином не стосується якості роботи тому, що якість роботи – це, фактично, та ідеологія, яка закладається у роботу. Тому якщо брати ті ж війська, чи будуть вони у системі внутрішніх справ, чи функції ці будуть виконувати Збройні сили, не є першочерговим питанням», – зазначив Бадрак.

Раніше міністр надзвичайних ситуації Віктор Балога повідомив про розгляд Кабміном можливості об'єднання МНС і МВС. Також міністр юстиції Олександр Лавринович допускає об'єднання Міністерства з надзвичайних ситуацій з Міністерством внутрішніх справ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG