Доступність посилання

ТОП новини

Україна в 2012 році має виплатити МВФ майже 4 мільярди доларів


Виплати України Міжнародному валютному фонду в 2012 році повинні скласти 3,719 мільярда доларів (за поточним курсом).

Восени 2008 року МВФ ухвалив рішення про виділення Україні близько 17 мільярдів доларів в кредит. Із трьох виділених траншів на загальну суму майже 11 мільярдів доларів перший в розмірі 4 з половиною мільярда доларів у листопаді 2008 року отримав Нацбанк.

Проте вже другий, у травні 2009 року, в розмірі 3 мільярди доларів був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, на 3 з половиною мільярди доларів повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 мільярда доларів було заплановане на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми, проте він так і не був наданий через відсутність консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийняття держбюджету на 2010 рік.

Місія Фонду, яка працювала в березні 2011 року в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ ухвалювати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни. МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

Віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко і колишній міністр фінансів Федір Ярошенко на початку листопада 2011 року провели в Вашингтоні переговори з МВФ, підсумки яких не розголошувалися.

4 листопада 2011 року прем'єр Микола Азаров заявив, що чергова корекція програми співпраці з МВФ запланована на час після закінчення газових переговорів з Росією, які очікувалися в листопаді 2011 року.
XS
SM
MD
LG