Доступність посилання

ТОП новини

Американського посла в Росії не вітають


«Макфол – не спеціаліст з Росії. Він є спеціаліст з просування демократії»
«Макфол – не спеціаліст з Росії. Він є спеціаліст з просування демократії»
Прага – Не встиг новий американський посол приїхати до Москви, як його перші кроки вже викликали велике невдоволення в Кремлі. Представники російської влади звинувачують Майкла Макфола у підбурюванні опозиції, а Вашингтон у тому, що в Росію направили «спеціаліста з демократії», а не з дипломатії.
Макфол – спеціаліст з просування демократії
Михайло Леонтьєв

Вже на другий день роботи в посольстві США у Москві новий шеф дипломатичної місії Майкл Макфол провів зустріч з лідерами російської опозиції. Реакція російського істеблішменту не забарилася. Вже у вівторок перший канал російського телебачення вийшов з програмою «Однако» і її постійним ведучим Михайлом Леонтьєвим, який заявив, що американський посол має далеко не дипломатичну місію: «Макфол – не спеціаліст з Росії. Він є спеціаліст з просування демократії».

За словами Леонтьєва, Макфол є пов’язаний з американськими спецслужбами, і що вони займалися підготовкою одного з лідерів нинішньої опозиції, блогера Олексія Навального: «У 1992 році він представляв у Росії Національний демократичний інститут, відомий своєю близькістю до американських спецслужб, який займається підготовкою політичних лідерів для країн третього світу. У 2010 році за програмою цього ж інституту в Єльському університеті лідер наступного покоління «демократів», інтернет-фюрер Олексій Навальний, добрий знайомий того ж Макфола».

Посол – архітектором політики «перезавантаження»

Національний інститут демократії є недержавною організацією, чию діяльність підтримують різні урядові організації США та ще 17 країн світу, Європейський Союз та низка приватних фондів.

А Макфол є не просто спеціалістом по Росії, а головним архітектором політики «перезавантаження» в адміністрації Барака Обами. На зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у понеділок Макфол заявив, що його зустрічі з представниками опозиції є частиною політики «двоканальної участі», що передбачає спілкування як з представниками влади, так і з представниками громадянського суспільства.

У своєму коментарі в соціальній мережі Twitter Макфол заявив, що зустріч у Кремлі «не могла бути теплішою», а щодо програми «Однако», Макфол заявив, що її ведучий «жодним словом не згадав З роки політики «перезавантаження».

В рамках цієї політики зближення з Росією США вже пообіцяли, що скоро скасують обмеження на торгівлю з Росією, так звану поправку Джексона-Веніка, а також підтримали вступ Росії до Світової організації торгівлі.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG