Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на комірне необґрунтовані, але навряд чи їх знизять


Київ – Українці навряд чи дочекаються обіцяного урядом зниження тарифів на житлово-комунальні послуги. Такої думки дотримуються експерти, коментуючи заяву Миколи Азарова про необґрунтованість підвищення тарифів. За словами прем’єра, квартплата в середньому в Україні зросла за останній рік на понад 8%. Тим часом у профільному парламентському комітеті зауважують, що нинішні тарифи все одно значно нижчі собівартості послуг для споживачів.

Квартплата зростала у серпні, й тепер варто чекати чергового стрибка, хоча ще невідомо, наскільки, обурюється сумчанка Ольга. На думку жінки, найгірше те, що збільшення тарифів не покращує якість комунальних послуг, які люди у підсумку отримують.

«Зараз ми у трикімнатній квартирі лишились удвох. Квартплата і всі комунальні послуги складають 700 гривень. І якщо я раніше отримувала зарплату, припустимо, 150 рублів і платила за квартиру 15 рублів – то це десята частина була. А тепер я плачу більше половини своєї зарплати тільки за комунальні послуги», – розповідає сумчанка.

Прем’єр Микола Азаров вважає підвищення тарифів у багатьох областях України необґрунтованим і доручив профільному міністрові розібратися у ситуації. Тим часом у понад половині українських міст платять за житлово-комунальні послуги значно менше, ніж ті реально коштують, зауважив голова підкомітету з питань ЖКГ профільного парламентського комітету, колишній мер Івано-Франківська Зиновій Шкутяк. Тому сподіватися на зниження тарифів важко, констатує депутат.

«Не треба вважати, що міські голови – якісь вороги свого міста, вони ж тими людьми й обрані. Але тут вони перебувають «на розтяжці»: з одного боку треба, щоб були низькі тарифи. А з іншого – розвалюються комунальні підприємства, якщо немає доходів. У бюджетах міст ніколи не було коштів, щоб дотувати їх», – наголошує Зиновій Шкутяк.

Місцева влада повинна обмежувати нахабність підприємців-монополістів

Ціноутворення у житлово-комунальному секторі не відповідає вимогам часу: встановлення тарифів «згори» можливе за планової, а не за ринкової економіки, зазначає колишній віце-прем’єр України Володимир Лановий.

Утримувати споживача послуг у великому місті, де висока концентрація виробництва, значно дешевше, ніж у маленьких містах. На думку експерта, проблема полягає у тому, що житлово-комунальні послуги надають підприємства-монополісти, а у людей немає можливості обирати для себе альтернативу.

«Місцева влада повинна обмежувати нахабність підприємців-монополістів, пропонувати нові технології, закуповувати необхідні засоби контролю, інфраструктурні засоби. Це дозволить підтримати споживачів, дасть їм можливість захищати себе в діалозі із постачальниками», – констатує Володимир Лановий.

Крім того, приведення житлово-комунальних тарифів у відповідність із ринковою вартістю послуг у ЖКГ було однією із вимог Міжнародного Валютного Фонду до України.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG