Доступність посилання

ТОП новини

Банкрутство «Кодака»


Засновник компанії «Кодак» Джордж Істмен та винахідник Томас Едісон
Засновник компанії «Кодак» Джордж Істмен та винахідник Томас Едісон
Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Америки збанкрутувала компанія «Кодак», яка існує понад 130 років і десятиліттями була одним із лідерів на світовому ринку фототоварів. Компанія заборгувала близько семи мільярдів доларів і, шукаючи захисту від кредиторів, просить визнати її банкрутом. Але формальне визнання банкрутства не означатиме, що «Кодак» припиняє своє існування.

«Кодак», невідплатний боржник, захистився від кредиторів за допомогою статті 11 федерального закону про банкрутство. Ця рятівна стаття дозволяє компанії отримати тимчасовий передих для впорядкування своїх фінансових справ.

Упродовж 130-річної історії компанії «Кодак» її назва була синонімом фотоапарата. На рахунку компанії тисячі патентів, у тому числі винахід рулонної фотоплівки та цифрової камери.

Був час, коли на фабриках «Кодака» у Рочестері на півночі штату Нью-Йорк працювали 62 тисячі робітників, а загалом на підприємствах компанії за кордоном – 130 тисяч. «Кодак» був, без перебільшення, світовою потугою у ділянці фотографічного бізнесу.

Фотографічна революція вбиває власних батьків

Але виглядає так, що «Кодак» став жертвою винахідливості власних інженерів. Цифрова камера, запатентована винахідниками компанії, винесла смертний вирок традиційним фотоапаратам, що їх виробляв той-таки «Кодак». Ба більше, цифрова технологія звела нанівець попит на рулонну фотоплівку і, відповідно, на фотопапір.

Нині в Америці важко знайти місце, де у вас візьмуть плівку на проявку та друк. Та й саму плівку треба добре пошукати.

Останніми роками «Кодак» закрив 13 фабрик і 130 лабораторій, звільнивши 47 тисяч робітників. Сьогодні 7 тисяч робітників залишилися у Рочестері, близько 19 тисяч – за кордоном. Курс цінних паперів «Кодак» на фондовій біржі сягав колись 97 доларів за акцію. На сьогодні – менше за долар. «Кодакові» також не вдалося продати 1100 патентів у галузі цифрової фотографії, що мало принести 3 мільярди доларів, істотно поліпшивши фінансовий стан компанії.

Перебудова «Кодака»

Генеральний директор «Кодака» Антоніо Перез пояснює рішення оголосити банкрутство так: «Ми пішли на цей крок у період нашої перебудови з метою підсилити грошову ліквідність у Сполучених Штатах і за кордоном, продати власність, не важливу стратегічно, розв’язати проблему майбутньої фінансової вразливості. Таким чином ми намагаємося дати можливість компанії зосередитися на найважливіших напрямках виробництва».

Антоніо Перез запевняє, що «Кодак» повернеться до прибуткової діяльності вже цього року. Він робить ставку на цифрові друкарські пристрої, лазерні принтери тощо. Крім того, компанія реорганізує свої фінанси за допомогою майже мільярдної позики від банку Citigroup.

Отож «Кодак», вчасно врятований він кредиторів, як передбачають економісти, виживе, змінивши стратегію виробництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG