Доступність посилання

ТОП новини

Прокурорське лобі намагатиметься змінити новий КПК на свою користь – Олійник


Голова парламентського підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства Святослав Олійник позитивно оцінює проект нового Кримінального процесуального кодексу, але вважає, що ухваленню документа чинитиме спротив «прокурорське лобі». Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода.

«Нам треба вистояти бій в законодавчому процесі з правоохоронною системою, яка буде всі можливості свого лобі таємного застосувати, щоб повернути собі частину кабінетних повноважень», – зауважив Олійник.

Саме це позафракційний депутат називає головною небезпекою в справі удосконалення Кримінального процесуального кодексу.

«Я працюю в тому комітеті, через який буде йти законодавчий процес, безпосередньо через мій підкомітет. І я можу сказати, що максимальна проблема, до якої ми готуємося, це прокурорсько-міліцейське лобі керівництва прокуратури і міліції, яке буде намагатися повернути собі частину монопольних повноважень», – сказав депутат.

Президент України подав проект нового Кримінального процесуального кодексу на розгляд парламенту 12 січня. Документ № 9700 зареєстровано і включено в порядок денний сесії.

Новий КПК, на думку правників, усуває вказані Радою Європи принципові недоліки старого законодавства, а саме: надмірну авторитарність та забюрократизованість процесу, в якому, власне, судове засідання відіграє дуже обмежену роль; практично повну відсутність змагальності та усунення сторони захисту від участі у збиранні та фіксації доказів; надмірність та неврегульованість повноважень прокуратури, яка головним чином відповідає за забезпечення законності, а не за проведення розслідування; відсутність судового контролю за діяльністю слідчих органів та міліції; сильний інституційний тиск щодо винесення обвинувального вироку.
XS
SM
MD
LG