Доступність посилання

ТОП новини

Сомалійських мігрантів не звільнять, доки не ідентифікують


Cеред затриманих, за повідомленнями, є діти – Amnesty International
Cеред затриманих, за повідомленнями, є діти – Amnesty International
Київ – Звільнення сомалійських мігрантів, які оголосили голодування у пункті тимчасового утримання іноземців «Журавичі» на Волині, неможливе, а голодують вони «на публіку». Про це сьогодні повідомили Радіо Свобода у Державній міграційній службі України. Натомість правозахисники переконують, що утримання під вартою сомалійських біженців суперечить міжнародним зобов’язанням України, і вимагають негайно їх відпустити.

Нині у пункті тимчасового утримання іноземців «Журавичі», що на Волині, перебувають 58 мігрантів із Сомалі. Вони оголосили голодування понад 10 днів тому. У такий спосіб сомалійці протестують проти затримання на термін до одного року «з метою депортації», кажуть Радіо Свобода правозахисники.

Директор департаменту в справах біженців Державної міграційної служби України Наталя Науменко підтвердила, що затримані відмовилися від харчування в їдальні. Однак, за її словами, вони систематично отримують пакунки з їжею.
Протягом цього періоду вони могли кілька разів спробувати перетнути кордон у напрямку Заходу
Наталя Науменко

«Тому, з моєї точки зору, це голодування більше на публіку. Історія починається з того, що особи дізналися, що вони, відповідно до нового законодавства, яке набуло чинності 25 грудня минулого року, будуть утримуватися у такому пункті не півроку, як було раніше, а рік. Протягом цього періоду вони могли кілька разів спробувати перетнути кордон у напрямку Заходу і таким чином дістатися своєї мети – європейських країн. Тому все почалося з того, що їх не задовольнив термін перебування у пункті, вони запропонували адміністрації пункту звернутися з позовом до суду, щоб скоротити їхній термін перебування у цьому закладі. Це, звичайно, є безпідставним», – сказала Наталя Науменко.

Серед затриманих – діти

Правозахисна організація Amnesty International заявляє, що серед затриманих третина – це, ймовірно, діти. Натомість Наталя Науменко запевнила, що всі особи поміщалися до пунктів як повнолітні. А про те, що вони є дітьми, ті заявили, уже перебуваючи під вартою. Наразі правоохоронці з’ясовують їх справжній вік.

Тим часом експерт Amnesty International в Україні Гедер Маꥳлл розповіла Радіо Свобода, що дітям спеціально рекомендують говорити, що вони повнолітні, оскільки в Україні статус біженця дитині отримати дуже важко. «Нам відомо, що там точно є одна дитина», – повідомила вона.

Справжніх сомалійців обіцяють не повертати на батьківщину

Крім того, експерт ще раз наголосила, що утримання під вартою сомалійських біженців суперечить міжнародним зобов’язанням України. Тому їх потрібно негайно звільнити, каже Гедер Маꥳлл.

«Це люди, які потребують міжнародного захисту, тому що вони із Сомалі, де громадянська війна і умови голодування. Є рекомендації ООН і рішення Європейського суду з прав людини, що сомалійців не можна повертати назад у Сомалі, де вони можуть зазнати серйозних порушень прав людини», – наголосила Гедер Маꥳлл.

У Державній міграційній службі України кажуть, що мають в першу чергу встановити, чи справді затримані є сомалійцями. Саме для цього суд виніс рішення про їхнє затримання, говорить Радіо Свобода директор департаменту в справах біженців Державної міграційної служби України Наталія Науменко.

«Якщо буде встановлено, що мігрант приїхав із Сомалі, вони не будуть ні в якому разі видворятися до Сомалі. Якщо буде встановлено, що ця особа приїхала з іншої африканської країни і видає себе за сомалійця, тоді стосовно такої особи буде проводитися ідентифікація, документування і повернення до країни походження, якщо на це будуть підстави», – пояснила Наталія Науменко.

Натомість, за останніми даними правозахисників, 25 із затриманих точно є сомалійцями.

«Коло, яке повторюється»

Українська рада з питань біженців теж звернулася до української влади. Вони теж закликають переглянути рішення про ув’язнення сомалійців, каже експерт Проекту «Без кордонів» Центру «Соціальна дія» Максим Буткевич.

«По-друге, ми закликаємо документувати цих людей, щоб вони мали право перебувати на території України без постійного ризику повторення затримання ув’язнення. І по-третє, вирішити нарешті питання зі статусом вихідців із Сомалі, які потребують міжнародного захисту на території України, воно упродовж останніх років не вирішене. І ми маємо коло сумних, неприємних випадків, пов’язаних саме з цією групою біженців, шукачів притулку, яке повторюється», – зауважив Максим Буткевич.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG