Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному на День Соборності мітингували, незважаючи на жалобу


На майдані Незалежності у Рівному День Соборності зібрав у неділю близько двохсот городян, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Представники Комітету опору диктатурі в області провели мітинг, незважаючи на заклик влади відмовитись від масових заходів через оголошену дводенну жалобу за загиблими в недавній автокатастрофі земляками.

Учасники взяли участь у молебні за Україну, який провели священики УПЦ Київського патріархату, та хвилиною мовчання вшанували загиблих краян.

Також учасники акції тричі одноголосно голосували за звернення: до Президента і Верховної Ради – з пропозицією перенести День захисника Вітчизни на 29 січня (День битви під Крутами); оголосити 2012 рік Роком Свободи (в сенсі звільнення політично переслідуваних лідерів опозиції і обрання демократичної влади на майбутніх парламентських виборах); до рівненської влади – з вимогою не переносити в інше місце, а завершити заплановане в центрі Рівного будівництво пам’ятника засновникові і командирові УПА «Поліська Січ» Тарасові Бульбі-Боровцю.

Земляків закликав до єдності народний депутат України від ВО «Батьківщина» Юрій Прокопчук, який наголосив, що нині, за його словами, існує небезпека «поділу України на три частини».

А голова обласної організації Української народної партії Світлана Ніколіна оголосила на мітингу, що її позов із вимогою визнати незаконним указ Президента Віктора Януковича про поєднання Дня Соборності і Дня Свободи щойно надійшов до Вищого адміністративного суду.

22 січня Україна святкує як державне свято День Соборності і Свободи в річницю проголошення 22 січня 1919 року Акту злуки Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки.

День Соборності України 22 січня був встановлений як державне свято указом Президента від 21 січня 1999 року. 30 грудня 2011 року Президент Віктор Янукович підписав указ «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят», згідно з яким 22 січня визначено як День Соборності та Свободи України.

Одночасно Янукович скасував День Свободи, що святкувався 22 листопада на відзначення Помаранчевої революції, яка призвела до скасування результатів президентських виборів 2004 року, які проголосили б тоді Януковича переможцем. Опозиція заявляє, що не визнає цієї зміни і святкуватиме День Свободи окремо, як і раніше.
XS
SM
MD
LG