Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція хоче імпічменту Януковича і розслідування зловживань влади


Об’єднана опозиція має в разі перемоги на парламентських виборах у жовтні ухвалити закон про імпічмент Президента і таким чином усунути Віктора Януковича від влади, не чекаючи на президентські вибори 2015 року, заявив у неділю лідер партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок.

Також серед перших рішень новообраної Верховної Ради має бути відставка нинішнього уряду в повному складі, заявив Тягнибок на мітингу опозиційних сил на Софійській площі в Києві, на якому низка політичних сил домовилася про координацію дій напередодні виборів.

А лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк заявив після мітингу, що об’єднана опозиція в разі своєї перемоги створить слідчий комітет із приводу «зловживань і злочинів», які, за його словами, вчинила нинішня влада.

За його словами, тих, хто нині «знущається з українців», притягнуть до відповідальності «перед незалежним і справедливим судом».

У неділю, на День Соборності, низка опозиційних партій під час мітингу на Софійській площі в Києві уклала угоду про спільні дії об’єднаної опозиції напередодні виборів до Верховної Ради. За нею опозиційні сили-учасниці угоди формують єдиний список кандидатів на народних депутатів, які балотуватимуться в мажоритарних округах, за принципом один округ – один кандидат від об’єднаної опозиції. Партійні ж списки залишатимуться окремі.

Опозиційні партії оголосили, що відмовляються від публічної взаємної критики, декларують принцип взаємної поваги і відмови від боротьби між собою. В угоді наголошено, що опозиційні партії мають намір виступати як об’єднана опозиція і спільно діяти на загальнонаціональному та місцевому рівнях, узгоджувати спільні політичні принципи та підходи на парламентських виборах 2012 року. Опозиціонери заявили, що після перемоги на парламентських виборах 2012 року вони сформують більшість у Верховній Раді.

Крім того, опозиційні партії домовились діяти з метою запобігти фальсифікаціям та спотворенням результатів виборів до Верховної Ради. Угода також передбачає координацію дій членів окружних та дільничних виборчих комісій, спостерігачів та забезпечення їхньої ефективної роботи.

«Лідери політичних партій-учасників угоди зобов’язуються забезпечити її безумовне виконання. Ми наголошуємо, що єдиним опонентом для об’єднаної опозиції є чинний режим і ті політичні сили, які його уособлюють», – мовиться в угоді.

22 січня Україна святкує День Соборності і Свободи в річницю проголошення 22 січня 1919 року Акту злуки Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки.
XS
SM
MD
LG