Доступність посилання

ТОП новини

Human Rights Watch: українці стали менше довіряти судам


Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch у своїй доповіді вказує на падіння довіри до судів в Україні через судові процеси стосовно колишніх найвищих чиновників, зокрема, колишнього Прем’єр-міністра, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, в 2011 році. Про це йдеться в доповіді організації за 2011 рік.

«Обвинувальний вирок екс-прем’єрові Юлії Тимошенко, а також арешти і суди щодо інших колишніх урядовців підривали довіру до незалежності суду», – сказано в доповіді.

Водночас в документі наголошується, що, незважаючи на висловлення стурбованості у зв’язку з кримінальним переслідуванням опозиційних лідерів, США продовжували надавати Україні економічну допомогу.

Human Rights Watch зазначила, що зростання цін на нафту і відмова України від вступу в Митний союз трьох держав СНД призвели до посилення напруженості у відносинах з Росією.

Крім того, на думку Human Rights Watch, в 2011 році українські ЗМІ стикалися з дедалі більшим тиском з боку влади, корупція залишалася поширеним явищем в державному та приватному секторах.

У доповіді висловлена стурбованість у зв’язку з порушеннями прав мігрантів та шукачів притулку, незважаючи на прийняття закону про біженців. Згідно з доповіддю, в Україні зберігається тенденція до упередженого ставлення правоохоронців до злочинів на ґрунті ненависті.

«Міліція і прокуратура, як і раніше, неохоче визнають наявність у нападах расового мотиву. Зберігаються расова вибірковість і не пов’язані з насильством утиски з боку міліції, тривають злочини на ґрунті ненависті щодо осіб неслов’янської зовнішності, а також представників етнічних і релігійних меншин», – зазначає організація.

Згідно з доповіддю, у сфері права на охорону здоров’я спостерігалися різноспрямована практика уряду в частині профілактики ВІЛ/СНІДу та незадовільна ситуація із забезпеченням доступності паліативної допомоги.

Серед позитивних моментів організація зазначила, що в 2011 році в Україні було прийнято реформи в інтересах зближення з Європейським Союзом і нові закони про доступ до інформації та захисту біженців.

В 2010 році Human Rights Watch відзначала погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в Україні, а також погіршення ситуації із забезпеченням свобод у цілому.

Human Rights Watch – це неурядова організація, що займається моніторингом, розслідуванням і документуванням порушень прав людини у більш ніж 70 країнах світу і має штаб-квартиру в США.
XS
SM
MD
LG