Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: Тимошенко не випустимо (європейська преса)


Також повідомляють, що під час форуму в Давосі 25–26 січня Україна та Азербайджан підпишуть серйозну газову угоду
Також повідомляють, що під час форуму в Давосі 25–26 січня Україна та Азербайджан підпишуть серйозну газову угоду
Прага – Європейські газети наголошують, що Президент України Віктор Янукович «у неділю виключив хоча б якусь можливість звільнення колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з ув’язнення». Окрім того, як зауважують оглядачі, Віктор Янукович обіцяє українцям у 2012 році укладення угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Деякі з експертів також повідомляють, що під час форуму в Давосі в Швейцарії 25–26 січня Україна та Азербайджан підпишуть між собою серйозну газову угоду.

Чеська Lidové noviny винесла у заголовок своєї недільної публікації слова: «Тимошенко з ув’язнення не випустимо, наголосив Янукович». Видання мало на увазі недільний виступ Президента України на урочистостях до Дня Соборності України, де він виключив хоча б якусь можливість звільнення свого головного політичного опонента в опозиції. Видання з Праги також зауважило, що Янукович проголосив: «Усі, хто є відповідальними за підписання «кабальної» для України угоди про постачання російського газу, мають бути покарані». Якраз за таку угоду, як виділяє чеська газета, суд і покарав Тимошенко нещодавно, минулої осені, на 7 років ув’язнення. Lidové noviny також наголошує, що Юлія Тимошенко закликала у День Соборності з ув’язнення українську опозицію об’єднатися з метою завдати поразки Партії регіонів на осінніх парламентських виборах. Видання також інформує, що кілька опозиційних партій України підписали 22 січня у Києві угоду про спільних кандидатів на цих парламентських виборах у жовтні 2012 року. Газета також зауважила, що до цієї угоди приєдналась і політична сила Віталія Кличка – партія «УДАР».

Польська «Жечпосполіта» наголосила у неділю, що Президент України Віктор Янукович «обіцяє українцям у 2012 році укласти з ЄС угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі». Видання також інформує, що підчас свого виступу у День Соборності в неділю Віктор Янукович заявляв про свою прихильність до дотримання прав людини та громадянських свобод і розкритикував своїх попередників за «кабальні» для української економіки газові угоди з Росією. Газета з Варшави також цитує українського керівника, який пообіцяв під час свого виступу до Дня Соборності 22 січня: «Цього року підпишемо угоду про зону вільної торгівлі та асоціацію з ЄС».

Московська «Независимая газета» оприлюднила матеріал Сергія Толстова, чільного експерта Інституту світової економіки та міжнародних відносин Академії наук України, який аналізує намагання Києва «зменшити залежність від російського «Газпрому». Цей аналітик вважає, що «нинішня ситуація щодо газових відносин із Росією не дає Києву підстав для оптимізму», бо введення Росією в дію «Північного потоку» суттєво змінило баланс енергетичних інтересів. Києву не вдалося поки що знайти компроміс із «Газпромом», і вибір замінників російському блакитному паливу для українців «поки що дуже обмежений». Толстов також вважає, що в балансі Росії та ЄС обсяги видобування азербайджанського газу «погоди поки що не роблять». Хоча автор аналізу також анонсує, що 2526 січня у швейцарському Давосі Україна та Азербайджан підпишуть угоду про постачання зрідженого газу для України. Це передбачає спільне підприємство для переробки зрідженого газу в Одесі, що буде приймати щорічно до 10 мільярдів кубічних метрів газу від Баку. Сергій Толстов також зауважує, що надмірна експлуатація Росією ідей своїх нових газових проектів на кшталт «Південного потоку» може призвести на практиці до девальвації вартості не лише української ГТС, але й російських потужностей.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG